Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 4. 2008

Josef Václav Bohuslav Pilnáček

pilna--c--ek.png

     J. V. B. Pilnáček pocházel z rodu hradeckého mydláře. Narodil se v Hradci Králové 21. února 1877. Po studiích v Hradci Králové a Chrudimi absolvoval zahraniční praxi v Německu a nastoupil do práce v rodinné továrně, jejíž vedení přebírá krátce před první světovou válkou. Po zabavení většiny rodového majetku (v letech 1945 - 1948) i odmítnutí žádosti o povolení živnosti (10. března 1949) ztrácí J. V. B. Pilnáček sílu přemáhat stupňující se útlak. Nakonec umírá 11. května 1949 násilnou smrtí následkem zákeřného přepadení v ulicích svého města.

      J. V. B. Pilnáček nebyl jen úspěšným podnikatelem, ale významně se uplatňoval také ve veřejném životě. Jako člen Národně demokratické strany je zvolen do funkce náměstka starosty. Roku 1929 odstupuje pro svůj věk z funkce Dr. Ulrich a na jeho místo je zvolen J. V. B. Pilnáček. Za jeho starostování (z funkce odstoupil počátkem roku 1942) pokračovala éra rozvoje moderního Hradce představovaná stavbami významných architektů.

      J. V. B. Pilnáček se angažoval v mnoha spolcích - byl členem ústředního výboru Národní jednoty severočeské, čestným předsedou Svazu lyžařů RČS, členem výboru hradeckého Sokola, Rotary Clubu, Jednoty umělců výtvarných. Významně se angažoval v činnosti KČT. Nedlouho po založení hradeckého odboru se stal jeho jednatelem a tuto funkci zastával osm let. Protože si byl vědom potřeby českých turistických základen v Orlických horách, umožňoval svými velkorysými finančními podporami postavení Masarykovy chaty. Jeho finančním dotacím se těšily i aktivity hradeckého odboru na Čiháku a v Českých Petrovicích.

      Za své zásluhy o turistiku byl 27. března 1931 jmenován čestným členem hradeckého odboru.

Síň slávy české turistiky