Jdi na obsah Jdi na menu
 


JUDr. František Ulrich

ulrich.png

     JUDr. František Ulrich pocházel z rodiny učitele, pozdějšího ředitele nižšího gymnázia. Narodil se 6. února 1859 v Hradci Králové a po ukončení základní školní docházky a maturitě na hradeckém gymnáziu absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Krátké období úspěšného advokáta vystřídala celoživotní služba svému rodnému městu. Roku 1889 byl zvolen do královéhradeckého městského zastupitelstva a za šest let v roce 1895 se stal starostou města. Pokročilý věk ho roku 1929 přinutil odmítnout sedmou kandidaturu na starostenskou funkci, a tak po třiceti čtyřech letech v čele města odchází JUDr. Ulrich na zasloužený odpočinek. Zemřel 18. května 1939.

     JUDr. František Ulrich byl vůdčí postavou nejen samotného města, ale většiny veřejně prospěšných organizací, průmyslových podniků a veřejných úřadů, jejichž působnost nebyla omezena hranicemi města, ale zasahovala do celých severovýchodních Čech.

      Stopy činnosti JUDr. Ulricha se nesmazatelně a významně zapsaly do tváře města, které proto bývá obrazně nazýváno  "městem Ulrichovým".

      Člověk tak velkého rozhledu a významu pro život města byl samozřejmě činný v mnoha občanských spolcích (Sokol, Matice školská a další). Jeho jméno a přímluvy pak znamenaly nezanedbatelnou pomoc pro jejich činnost. Svou přízeň a pomoc uplatnil i v činnosti hradeckého odboru Klubu českých turistů. Svůj vliv uplatnil mimo jiné i při stavbě silnice spojující Masarykovu chatu s  Deštným v Orlických horách.

      Za své zásluhy o turistiku v Hradci Králové byl JUDr. Ulrich 27. března 1931 jmenován čestným členem hradeckého odboru.