Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Hladil

Robert Hladil patřil mezi dlouholeté funkcionáře tělovýchovných organizací TJ Sokol, ČSTV a celé řady sportovních svazů. Za výjimečné výsledky v oblasti sportu a výchovy se stal zaslouženě laureátem ceny Města Hradec Králové "Primus inter pares".

Původním povoláním voják prvorepublikové československé armády, účastník II. odboje, bojovník od Dunkerque, po válce perzekuovaný komunistickým režimem, mj. předseda Československé obce legionářské.

Robert Hladil byl výkonným sportovcem, cvičitelem, trenérem a rozhodčím. Byl aktivním závodníkem v lehké atletice, lyžování, gymnastice, cyklistice, plavání, orientačním běhu a turistice. Po celý život byl věrným členem Tělocvičné jednoty Sokol Hradec Králové, později přejmenované na Spartak Hradec Králové.

Vychoval stovky dětí při školských lyžařských výcvicích, organizoval dlouhá léta všechny soutěže hradeckého okresu v lyžování, desítky let se podílel na  oblíbených lyžařských přejezdech Jeseníků a Orlických hor. Zajišťoval účast hradeckých závodníků na Krkonošské sedmdesátce, měl podíl na rozšíření závodně branných sportů a stál u prvních kroků hradeckého orientačního běhu. Aktivně se účastnil hromadných vystoupení a vedl sportovce na Sokolských sletech i  Spartakiádách.

Robert Hladil byl rovněž vyznamenán odznakem Vojty Náprstka.