Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 6. 2008

Výlet do České Kanady a Slavonic

 

                                                            

Obrazek

7. 6. – 12. 6. 2008

 

 

 

Česká Kanada –  Slavonice a okolí

 

Trasa:

- prohlídka Slavonic, podzemí a

  opevnění 

- Slavonice, Montserrat, Loucký

  Mlýn, Hradišťko, Dačice

- Staré Město p. L.,
   hrad Landštejn, Slavonice 

- Velký Pěčín, Telč, Slavonice 

- Grázlova stezka, Peníkov, Český 

   Rudolec, Dolní Bolíkov

 

 
Ubytování: Secesní dům dvě minuty cesty od centra Slavonic 
 
 

 

 

 

Česká Kanada je vžitý název pro území ležící v Jihočeském kraji.
Slavonice se chlubí svou renesanční krásou. Domy s podloubím, zdobené štíty, sgrafita na fasádách. Krom jiného jsou zde keramické dílny, kde vzniká tzv. mařížská keramika. Návštěva podzemí je jen pro dobrodružnější povahy. Kvůli vlhkosti a stísněným prostorám se používají pláštěnky a speciální obuv.

 

Nedaleko Slavonic je  pevnostní areál, opevnění z let 1935 – 1938. Poutní kostel Panny Marie Bolestné, jehož dnešní podoba je z roku 1865 a nese jméno po slavném poutním místě ve španělském Montserratu.

 

 

 

 

 

 

ObrazekZa jednoduchým průčelím zámku v Dačicích je skryto čtvercové nádvoří s původními renesančními arkádami. Na druhém dačickém náměstí se nachází malý, neobvyklý pomníček. Je to žulový pomník kostky cukru, který zde byl postaven v roce 1983. Připomíná jedno zajímavé dačické prvenství – v roce 1843 byla ve městě vyrobena první kostka cukru na světě

 

 

Na židovském hřbitově ve Starém Městě p. L. se nachází kolem  140  náhrobků. V minulých létech byl hřbitov opravován. Byly dohledány také náhrobky, které již byly zcela skryté pod zeminou. Většina náhrobků byla postavena a opravena.

 

Přehrada Landštejn je z roku 1973. Má 25 m vysokou a  376 m dlouhou sypanou hráz. Hrad Landštejn je mohutný hrad s románským jádrem, rozšířený pozdně goticky a renesančně. Hrad stihla dvakrát pohroma, na počátku 60. let 17. století blesk uhodil do hradní věže. Podruhé blesk zapálil hrad roce 1771 a objekt zcela vyhořel. Neobývaný hrad se změnil ve zříceninu. V posledních letech je rekonstruován.

 

V lese mezi Slavonicemi a Starým Městem pod Landštejnem byly objeveny a postupně odkryty zbytky středověké vesnice Pfaffenschlag, které jsou volně přístupné. Telč je renesanční perla mezi městy. Krásná celistvost náměstí a zámku vedla k tomu, že Telč byla roku 1992 zapsána na seznam památek UNESCO. Telč jako na dlani můžeme vidět z rozhledny Oslednice na okraji města.

Grázlova stezka vede místy, kde loupil a skrýval se obávaný „grázl“ Johann Georg Grasel. Již jako mladík se tento syn žebračky a rasa stal smělým vůdcem loupežné bandy, které se obával celý kraj. Dodnes žije v písních a lidových vyprávěních. V Peníkově je unikátní celodřevěná vodní pila - významná technická památka. Pila je funkční a příležitostně v provozu.

 


V Českém Rudolci je zdevastovaný zámek, který byl zničen požárem. Zámku se právem říkalo "Malá Hluboká".
Dnes je však otázkou, zda zřícenina zámku přežije ještě pár let.

 

 

 

Náhledy fotografií z alba Česká Kanada