Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 4. 2009

Jarní Svojšice

 

 

 
Obrazek
Jarní Svojšice - cyklo


25. dubna 2009

Trasa: HK – Opatovice – Lázně Bohdaneč – Svojšice – Choltice – Opočinek – Pardubice – Dříteč – Vysoká n. L.– Hradec Králové
 

Ani plánovaných 90 km neodradilo dvacet dva  turistů, kteří se sešli na startu letošního prvního cyklovýletu. Trasa tohoto téměř tradičního výletu vede rovinatou krajinou a její náročnost spočívá především v  její délce. Některé části trasy vedou po nebo protínají frekventované silnice. Proto je nutné dbát větší opatrnosti, obzvlášť při tak početné skupině.
Obrazek
Cílem  naší  cesty   jsou Svojšice,
 

kde se nachází mohutná zřícenina
gotické věžové tvrze z  roku 1365. 
Jako panské sídlo sloužila tvrz až do  třicetileté války, kdy byla vypálena. Ve 20. století byla tvrz Klubem českých turistů částečně opravena.  

 



Další zastávka byla již na zpáteční cestě v Cholticích. 

 




ObrazekCholtický zámek je jednou z nejvýznamnějších  barokních památek okolí Přelouče. K zámku přiléhá rozsáhlá obora, v níž roste mnoho starých památných stromů, mimo jiné i platanů. Po cyklostezce vedoucí Pardubicemi podél Labe s výhledy na Kunětickou horu jsme společné putování ukončili v Dříteči. Odtud si již závěr trasy do HK mohl zvolit každý dle svých představ.
Jirkou Lecnarem připravený výlet se vydařil i díky slunečnému počasí. Předpokládané kilometry se staly skutečně ujetými, vrátili jsme se v pohodě.

 

Své dojmy a fotografie z výletu nám poslala Zdena Mauerová

 

 

 

Obrazek

 

 

Náhledy fotografií z alba Svojšice