Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 6. 2009

Žďárské vrchy

 

Žďárské vrchy


                            5. – 10. 6. 2009

                                                                                          

  • Čtyři palice, Milovský rybník
  • Daňkovice, Štarkov, Jimramov
  • Krásné, Lačnov, podél řeky Svratky
  • Dráteničky, Malínská skála, Devět skal
  • Tři studně, Medlov, Pasecká skála, Kadov
  • Bohdalec, Odranec, Kuklík

                                                               Obrazek 

 Tentokrát jsou cílem naší cesty Žďárské vrchy. Mírně zvlněná krajina na česko-moravském pomezí s nejvyšším vrcholem Devět skal (836 m). Ubytování se snídaní bylo zajištěno v rekreačním zařízení Adamos Sněžné. Asi 2 km od obce Sněžné je výrazný vrchol Buchtův kopec 813 m. Na vrcholu se nachází zdaleka viditelná budova Řízení letového provozu.


Mezi vrcholy či skalní útvary, které jsme při našem putování nemohli vynechat, patří Pasecká skála, Malínská skála, Lisovská skála, Čtyři palice a Dráteničky.

Nejvýše položené jsou na Vysočině rybníky Sykovec a Medlov.


Ve Třech Studních  bylo v roce 2004 slavnostně založeno nejmenší náměstí na světě nazvané Náměstí Evropské Unie, zaznamenané v české knize rekordů. Od tohoto roku se v obci každoročně pořádají slavnosti připomínající výročí založení této kuriozity.

V posledních letech je pak pravidlem, že se u studánek Barborka a Vitulka
ve Třech Studních koná obřad otvírání studánek. Tato slavnost se koná vždy poslední sobotu v květnu, takže my jsme to nestihli.
Nejen vysočinské, ale všechny studánky v Čechách a na Moravě, oslavil svou skladbou Otvírání studánek Bohuslav Martinů.

Bohuslav Martinů byl do Tří Studní pozván svou žačkou, geniální skladatelkou a dirigentkou Vítězslavou Kaprálovou (1915-1940), které se také říkalo Vitulka či Vitka.
Chodívali na procházky ke studánce v blízkém lese, nazývané Barborka. O mnoho let později byl pod studánkou Barborka upraven další vývěr vody a nazván na počest skladatelky studánka Vitulka.
 


Jimramov je městečko na Vysočině, kde se narodil spisovatel Jan Karafiát (ano správně, ten co napsal Broučky), dále pak bratři Mrštníkové (Jimramov je inspiroval k napsání románu Rok na vsi) a jezuita Karel Slavíček (1678 – 1735) - misionář, astronom a geometr u císařského dvora v Pekingu.

Zřícenina  hradu Štarkov se nachází mezi skalami na kopci nad Novým Jimramovem, Z hradu se zachovaly zbytky obvodových zdí vyzděných mezi skalami, torzo hranolové a oválné věže. V okolí jsou patrny zbytky valů. V hradním jádře probíhá v současné době archeologický průzkum a jsou postupně odkrývány základy zdí paláce.

Žďárské vrchy lze  označit za nejrozmanitější část Českomoravské vrchoviny. Malebný kout inspiroval malíře Jana Zrzavého a Antonína Slavíčka i  hudebního skladatele Bohuslava Martinů  Přestože jsme tentokrát neměli ideální počasí, nachodili jsme 107 km, ale hlavně jsme  poznali řadu   turisticky zajímavých míst. Luboši, dobře jsi vybral cíl naší cesty.

Pokud vás mé povídání inspirovalo k návštěvě této oblasti, nezapomeňte se stavit v hospodě U Janečků v Kadově a ochutnat dnes již mezi turisty známý Kadovánek. Také jsme tam byli a lahodný bylinný mok pili. Chutnal všem.

 Doufám, že tento stručný popis doplní někdo z dalších  účastníků výletu. 
                                                                    
                                                          Zdena Mauerová

 

Náhledy fotografií z alba Žďárské vrchy