Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 5. 2013

Byl to hezký výlet

 

ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ - LITOMĚŘICKO

5 .5. - 8. 5. 2013

Velmi mile nás přikvapilo malé městečko Úštěk, kde jsme byli po celou dobu konání akce ubytováni. Městečko je umístěné v kopcovité krajině,  měli jsme tak trochu pocit, že se tu zastavil čas. Na náměstí jsou četné pozdně gotické štítové domy, které mají údajně i několikapatrové kamenné podsklepení. Sami jsme měli možnost vidět v malém místním muzeu pohlednic dvě patra podsklepení. Líbily se nám i tzv. "Ptačí domky", což je malebná skladba dřevěných přístavků a pavlačí při skalní stěně v zadní části domků, které opravdu tak trochu připomínají ptačí hnízda. Z přední strany byly domky tak nízké, že jsme dosahli na jejich okap.

Kouzelnou atmosféru měl pro nás za nádherného slunečního počasí i hrad Helfenburk, který byl pravděpodobně inspirací i pro dílo Karla Hynka Máchy. Navštívili jsme i barokní poutní místo Ostré na vrchu Kalvárie, odkud byl dobrý výhled do okolní krajiny, nyní na jaře plné barev. Bylo toho ještě mnohem více,, co jsme měli možnost cestou vidět.

Snad všechny účastníky nadchla Brána Čech (latinsky Porta Bohemica). Labe v takto nazvaném místě protéká kaňonovitým údolím a vstupuje do Českého středohoří. Pohled do tohoto údolí jsme měli z vysokého skalního ostrohu Kalvárie se třemi kříži. Za zmíňku jistě stojí i krátká zastávka v hospůdce pod hradem Kamýk. Veselý hostinský pan Žižka, který nás zahlédl z auta svačit za pochodu, nám nabídl osvěžení a otevřel svoji hospůdku specielně pro nás. Pivo nám chutnalo o to více, že byl k nám přívětivý a jeho veselost se spojila s naší dobrou náladou. Zbývající úsek z Kamýku do Litoměřic se nám i jeho zásluhou šel lehce.

Děkujeme Jirkovi Lecnarovi, který akci připravil a dal nám do tohoto nádherného kraje nahlédnout.

Zdraví
                                                                                                   Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba České středohoří - Litoměřicko