Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohodový den s KČT



věž


 Akce: Vodárenská věž v Týništi nad Orlicí


Datum konání: 13. 7. 2013

Vedoucí akce - cvičitel: Jiří Kadeřávek

Trasa: Borohrádek - Světlá - Týniště nad Orlicí (prohlídka expozice ve vodárenské věži) - Třebechovice pod Orebem

Délka trasy: 22 km

Počet účastníků: 14


Po příjezdu do Borohrádku jsme se vydali cyklostezkou směrem na Týniště n. O. Cestu nám občas zpříjemňovaly porosty lesních jahod, které byly právě zralé a také keře s plody malin. Houby nacházela zejména Sylva a byly to opravdu pořádné "kousky", bohužel, ale již starší a trochu již okousané. Všímali jsme si úctyhodných a zajímavých starých stromů a u jednoho z nich i poměřovali jeho obvod (spojilo se nás po obvodu šest - viz snímek ve fotogalerii). Cestou jsme viděli přilétat čápy na louku poblíž kiosku, kde jsme se zastavili na malé osvěžení v teplém a slunečném dni. 


Vodárenská věž v Týništi nás zaujala zejména díky nadšení dobrovolných průvodců ze Spolku přátel města Týniště nad Orlicí. Jedná se o zajímavou technickou památku, která již dnes sice neslouží svému původnímu účelu, ale je v ní zachována atmosféra bývalého využití této stavby - jsou zde stále shluky ventilů, zábradlí z vodovodních trubek a žebříky na ochoz vodárenské věže. Vodárenská věž je však dnes využívána především jako výstavní galerie. Zaujaly nás expozice s rozměrnými hodinovými stroji a i doplňující výstava o činnosti různých sdružení a spolků města Týniště n. O. stála za shlédnutí. Výstup po žebříku na ochoz vodárenské věže z níž byla vyhlídka do okolí zvládli jen Ti nejodvážnější (byla jich však většina). Na závěr nám naši průvodci předvedli i jízdu na historickém kole v okolí vodárenské věže. Byla to příjemná zastávka naší cesty spojená se setkáním s dobrými lidmi. V Týništi se polovina naší skupiny odpojila a vrátila vlakem domů. Druhá polovina původní skupiny pokračovala v cestě do Třebechovic pod Orebem.


Prošli jsme oborou Bědovice, občas zahlédli divoká prasata i s maličkými pruhovanými mláďaty. Cesta byla hezká,  jen na ni trochu rušil zvýšený cyklistický provoz. Ale míjeli jsme rybníky plné rozkvetlých leknínů a opět jsme mohli obdivovat cestou mohutné stromy. Dobře jsme se i bavili a tak jsme se na závěr všichni shodli na tom, že jsme prožili pestrý a pohodový letní den.  


Nafotila a zapsala  Jarka Řezníčková 
 

 

Náhledy fotografií z alba Vodárenská věž v Týništi n. O.