Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 6. 2013

Pozdrav z Ostaše

http://www.skalnimesta.cz/cz/ostas-stolova-hora.html

 

Ostaš Akce: OSTAŠ

Datum konání: 29. 6. 2013
Vedoucí akce - cvičitelka: Jana Klimešová
Trasa: Teplice nad Metují - Dědov - Ostaš - Žďár nad Metují
Délka trasy: 17 km
 

Počet účastníků: 18 
 

    
     Výšlap k hlavnímu cíli naší cesty - vrcholové části stolové hory Ostaš (700 m) jsme zahájili v Teplicích nad Metují.
 

Naše cesta vedla nejen krásnou kopcovitou krajinou a svěže zelenou přírodou, ale i obcemi se starými chalupami. Zejména v obci Dědov se nám roubené chaloupky s upraveným okolím velmi líbily a obdivovali jsme je. Však také mnoho majitelů okolo nich pilně pracovalo.


     Skalnatý Ostaš výrazně přečnívá své okolí, a tak byl již během cesty tento náš cíl zdálky viditelný. Vrchol Ostaše je přírodní rezervace s několika skalními vyhlídkami s výhledy na Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny, Krkonoše, Javoří hory. Bohužel, ne vše se nám podařilo ze skalních vyhlídek určit. Ale pohledy do kraje na skalní útvary pod námi a kopcovitou krajinu v pozadí byly krásným zážitkem. 
 

     Náročnější byla cesta ke Sluji českých bratří, která vedla přes místy poškozené dřevěné žebříky a byla po krátkém dešti i kluzká. 
 

V Horním labyrintu jsme pak prošli skalní bludiště a následně vyhledávali skalní útvary pojmenované buď podle různých místních pověstí nebo se jednalo o různá připodobnění (skupina medvědů, zrádce, čertův vůz, raněný sokol ...). 
 

     V restauraci u chatové osady Ostaš jsme příjemně doplnili energii a pak již pokračovali v závěrečném úseku naší cesty na nádraží ve Žďáru nad Metují. Jistě mi všichni účastníci akce "Ostaš" dají za pravdu, že díky dobré přípravě a organizaci celé akce jsme se opět vrátili domů obohaceni o hezký zážitek. 


                                                                                                       Zapsala a nafotila Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Ostaš