Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 5. 2013

Pozdrav z výletu na Čížkovy kameny

 

Čížkovy kameny

 

Trasa: Poříčí u Trutnova - Čížkovy kameny - Bohuslavice nad Úpou - Starý Rokytník - Trutnov (ušli jsme cca 18 km)

Akci připravil a vedl cvičitel: Luboš Štěpánek

Počet účastníků: 10

K rannímu odjezdu vlaku jsme přicházeli ještě za hustého deště, ale v průběhu dopoledne se již vyjasnilo a byli jsme pak rádi, že jsme se nenechali ranní nepřízní počasí od účasti na tomto výletu odradit.

Čížkovy kameny, byly alespoň pro mne, překvapivý objev. Jedná se o menší pískovcové skalní stěny a v jejich okolí rozeseté různě velké balvany umístěné cca 5 km východně od Trutnova. Skály jsou sice hodně zarostlé, ale jsou dobře turisticky značené, takže se nám podařilo nalézt i skalní převis (jeskyňku) kde se v r. 1866 v době bitvy u Trutnova ukrýval trutnovský průmyslník před násilnostmi pruských vojáků. Z pěšinky po hraně skal byly nádherné průhledy do okolní krajiny (Žacléř, Krkonoše...). Cestou jsme si všímali i méně nápadné krásy, např. kvetoucích trav na lukách, kterými jsme procházeli.

Je dobře, že naši cvičitelé zaměřují pozornost nejen na atraktivní a všeobecně známá místa, ale i místa takto skrytá a mající také svůj půvab. Trasa stála za projití i pro krásu kopcovité krajiny, kterou jsme procházeli.

Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Čížkovy kameny