Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 7. 2014

Bartošova pec

 

Bartošova pec


 

Trasa: Turnov - Dolánky - Vazovecké údolí - Bartošova pec - Frýdštejn  - Malá Skála
 

Datum konání:        12. 7. 2014

Akci vedl cvičitelka: Jana Klimešová

Počet účastníků:      20

Délka trasy:          17 km

 

Náš sobotní výšlap krajem Českého ráje byl nasměrován především do geologicky zajímavého Vazoveckého údolí. 

Zaujal nás pramen Bezednice. Dozvěděli jsme se, že se jedná o pseudokrasový výtvor, z něhož vyvěrá voda, která nejdříve část své cesty proteče skryta v podzemí. Detailně a poutavě nás o této, ale i dalších zajímavostech informovala Jana Klimešová na počátku naší cesty. Úkaz, který jsme pak viděli, byl skutečně velmi zvláštní. Celé dno studánky bylo jakoby v pohybu a z písku tryskaly malé vulkány. 

Ve Vazoveckém údolí nás čekala ještě jedna zajímavost tzv. "Bartošova pec", což je místo, kde z otevřené 25 m dlouhé jeskyně vyvěrá pramen Vazoveckého potoka. Jedná se rovněž o geologickou zvláštnost (podle průvodce Českým rájem jde o jediný známý krasový systém ve vápnitých horninách české křídy). Jeskyně údajně pokračuje rozsáhlým podvodním labyrintem. Objeveny zde byly chodby v celkové délce 225 m. Místo je pojmenováno podle místního skláře, neboť u pramene Vazoveckého potoka stála v minulosti sklářská huť. 

Na naší cestě jsme však objevili ještě jednu geologickou zvláštnost tzv. "ledovcový mlýn" (viz fotogalerie).  Je zcela neoznačený a nachází na skále při cestě od Pantheonu (skalního hradu Vranov) dolů na Malou Skálu. Není daleko od studny skalního hradu a pod tímto netradičním útvarem je umístěn památník s již téměř nečitelnými informacemi. Je škoda, že toto místo není označeno a popsáno. Bylo by zajímavé vědět proč a komu byl zde postaven pomník. Asi není náhoda, že byl umístěn v tak krásném místě pod pískovcovou skalou s mimořádným geologickým úkazem. 

Zaměřila jsem se krátce jen na méně známá místa naší cesty, neboť do kraje Českého ráje naše výpravy směřují pravidelně. Počasí se vydařilo a výše uvedená zastavení naši cestu ještě obohatila a ozvláštnila.

Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Bartošova pec