Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 8. 2014

Hradec Králové - Bělečko - Albrechtice - Týniště n. O. a zpět

 

PADESÁTKA - MALÝ OKRUH HRADECKÝMI LESY

 

Trasa: Hradec Králové-Bělečko n. O.-Albrechtice - Týniště nad Orlicí-Třebechovice pod  Orebem - 
               Krňovice - Běleč nad Orlicí - Hradec Králové
                                  

Datum konání:          3. 8. 2014
Akci vedl cvičitel:      Karel Zaydlar
Počet účastníků:        4
Délka trasy:            50 km



Vyrazili jsme v půl desáté směrem k lesnímu hřbitovu a pokračovali lesem stezkou vozíčkářů. V Bělečku jsme byli co by dub.

Slunce hřálo pichlavě, vzduch by se dal krájet. Nepříjemné dusno nevěstilo nic dobrého. Věděli jsme, že předpověď počasí na odpoledne není příznivá. Obloha se nečekaně rychle zatáhla a v Albrechticích na nás spadly první velké kapky deště. Hledali jsme šikovné přístřeší. Nakonec jsme mírně pokropeni našli azyl v naší oblíbené restauraci v Týništi nad Orlicí. Byl nejvyšší čas. Během chvilky se přihnal velký černý mrak a spustil se silný přívalový déšť. Bouřilo,  blesky brázdily tmavou oblohu. Seděli jsme v kryté zahrádce, ale ne příliš dlouho. Museli jsme si přesednout, silně na nás začalo kapat.  Nakonec nás déšť a kroupy zahnaly do restaurace. Bohužel, byl vypnut na delší dobu elektrický proud, a tak jsme oběd dojídali při umělém světle telefonu. Nepadaly trakaře, ale pořádné kroupy. Naše přestávka se nedobrovolně protáhla na tři hodiny.  Několikrát to vypadalo, že už už déšť ustane, ale opět se vrátil  s ničivou silou.  S obavami jsme vyhlíželi oblohu a sledovali radarové hlášení.

Konečně jsme vytáhli pláštěnky a vyrazili na zpáteční cestu. Jeli jsme bědovickou oborou, míjeli  rodinku labutí na zdejším rybníku. Bílí daňkové i koníci  byli také k vidění, ale divočáci se tentokráte schovali.

V Třebechovicích p. O. jsme se ještě stavili v cukrárně, ale ne na dlouho. Spěchali jsme přes Krňovice, Běleč nad Orlicí do Hradce Králové.  Celou cestu jsme zvládli a hlavně, už jsme nezmokli.

Dopoledne vedro a slunce, odpoledne dobrodružná projížďka. Nebyla to moje první jízda v dešti, a nebude jistě ani poslední.

                                                                                                                       Ludmila

 

Náhledy fotografií z alba Hradeckými lesy do Týniště n. O.