Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nordic walking

 

   NORDIC WALKING - oblíbená chůze s NW hůlkami

MALÝ OKRUH - Nový Hradec Králové (konečná MHD) - Koliba - Nový Hradec Králové

Datum konání: 15. 4. 2014
Akci vedl cvičitel:  Ivan Komárek
Počet účastníků: 5
Délka trasy:  12,5 km

Na konečnou MHD mne přivezl trolejbus číslo jedna včas.  
Připomenu něco málo
 z historie kostela.

 kostel sv. Antonína
 NOVÝ HRADEC – Kostel sv. Antonína Poustevníka

Hradecký městský stavitel František Kermer zahájil stavbu barokního kostela sv. Antonína Poustevníka na kopci sv. Jana  v říjnu 1769. Stavba byla dokončena po pěti letech, v roce 1774. Hlavní oltář v kostele provedl hradecký sochař Karel Antonín Devoty. Oltářní obraz je dílem malíře Josefa Kramolína.   

Architekt František Kermer patří mezi nejvýznamnější představitele východočeského baroka 18. století.  Jeho tvorba poznamenala ráz celé řady východočeských měst. /Kostelec nad Orlicí (1768-73), Častolovice (1763-75) i Třebechovice pod Orebem (1767-71).

Kostel sv. Antonína má od roku 2001 nové varhany.

* * *

V patnáct hodin vyrážíme do hradeckých lesů. Celkem se nás sešlo pět, čtyři turistky a vedoucí výpravy.  Svítilo nám sluníčko, nebe  bylo modré,  foukal jen nepříjemný vítr. Včera padaly kroupy a i na dnešek byly hlášeny občasné  přeháňky, uvidíme.  Možná včerejší vichr s kroupami zastrašil pravidelné  milovníky chůze s NW hůlkami, ale nás  dobrá nálada neopouštěla. Cesty nebyly nijak rozbahněné, tu a tam nějaká kaluž.  Šli jsme svižně, brzy jsme se rozehřáli. Na Kolibě, známém motorestu u silnice č. 35  v Novohradeckém lese u odbočky na Hoděšovice,  jsme chvíli poseděli, doplnili tekutiny a posilnili se. 
Dlouho jsme se nezdrželi, protože před námi se už valily černé mraky. Pravé aprílové počasí. Nakonec jsme přeci jen vytáhli pláštěnky, ale byly to jen přepršky. Minuli jsme polo vypuštěný rybník, odbočili jsme k Císařské studánce. Nezabloudili jsme, domů jsme se dostali včas. Těším se už na další akce.

                                                                  Ludmila

 

 

blatouch

 

 

Náhledy fotografií z alba Nordic walking