Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 1. 2014

Od rozhledny lesem domů

H  R A D E C K Ý M I    L E S Y
 

Roudnička - Vysoká nad Labem (rozhledna "Milíř") - Císařská studánka - hájovna "U dvou šraňků" - rybník Výskyt - Malšovice (u Zděné boudy)
 

Datum konání: 18. 1. 2014
Akci vedl cvičitel: Ing. Jiří Kadeřávek
Počet účastníků: 28 (postupně se menší skupinka oddělila a volila jinou variantu)
Délka trasy:  16,5 km

Výšlap hradeckými lesy v netypicky "teplém" lednovém počasí byl velmi příjemný. Nová trojboká rozhledna na kopci "Milíř" u Vysoké nad Labem nebyla v této době přístupná, výhled by nám však v den konání naší akce neumožnila ani dopolední mlha. 

Četné polomy změnily v posledních letech charakter některých míst v lesích okolo Hradce Králové. Snad nejvýrazněji jsme to během naší cesty pocítili u rybníku Výskyt, v jehož okolí muselo být mnoho stromů po polomech pokáceno. Místo je však zútulňováno (vyhlídkové místo, vyřezávané sochy vodníků, lavičky se stolky, altánek). Za plného slunce tu byla pro nás příjemná zastávka na svačinu.
Vedoucí akce Jiří Kadeřávek nám některá místa cesty doplnil i o zajímavé informace a vyprávění místních pamětníků.

Z přírodních krás nás upoutaly letos poměrně výrazné porosty  zelených mechů a lišejníků. Jakmile vysvitlo slunce pak jsme mohli obdivovat ozářené vodní krůpěje na větvích stromů. Povšimli jsme si také výrazného ptačího zpěvu, který v lednu daleko víc upoutá pozornost než v jiných měsících roku.

Prožili jsme s KČT hezký den za turisticky velmi příjemného počasí.
                                                                                                 Jarka 

 

Náhledy fotografií z alba Hradeckými lesy