Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 5. 2014

Přes Záboří

 

Přes Záboří


 

Bílá Třemešná - Těšnov - Hájemství - Kocléřov - Záboří - Komárov - Kocbeře

 

Datum konání:       31. 5. 2014

Akci vedl cvičitel:   Luboš Štěpánek

Počet účastníků:     17

Délka trasy:         16 km

 

Z nádraží v Bílé Třemešné jsme tentokrát nezamířili obvyklou cestou na vrchol Zvičiny, ale postupně jsme se stočili na zcela opačnou stranu k přibližně 2,5 km vzdálené Těšnovské přehradě, která je jednou z nejkrásnějších funkčních vodohospodářských památek v Čechách. Přehradní hráz a její brány s červenými stříškami, které ukrývají technické zázemí přehrady, další ozdobné věžičky, různé detaily, dům hrázného s výraznou věží - to vše vytváří pohádkový dojem místa. Přehrada, která je postavena na Labi z místního pískovce je také často nazývána Les Království pro své nádherné zasazení do okolní malebné lesní krajiny. Lesem jsme pak pokračovali po naučné stezce, obsahově zaměřené na zejména na přírodu, lesnictví a život zvěře až k areálu v obci Hájemství. Cestou se nám nejvíce líbilo zastavení nazvané "U modřínu" kde je umístěna stromová lesní kaplička věnovaná patronu myslivosti sv. Hubertu. Dřevořezba znázorňující sv. Huberta je chráněna zajímavým kováním, které v dolní části vytváří ruce spojující se k modlitbě. Pod dlaněmi je pak umístěna "Modlitba k sv. Hubertovi". Místo je upraveno tak, že se zde občas konají i mše Řádu sv. Huberta. Je zde vytvořen přírodní kamenný oltář. Na informačním panelu je také popis osobnosti hraběte Šporka, který se zasloužil o rozvoj myslivosti v tomto kraji.

  

Z areálu Hájemství jsme pak dále zamířili k Mariánskému poutnímu místu Kocléřov, které se nazývá "U studánky". V lese je z pískovce vystavěný kostel Navštívení Panny Marie, který je umístěn nad širokým pískovcovým schodištěm vedoucím poměrně hluboko dolů ke studánce, která je již dnes proměněna ve studnu chráněnou stříškou. Poblíž je socha archanděla Michaela a také dvě malé zděné kapličky. V okolí celého areálu je křížová cesta s litinovými plastikami. Vše je obklopené lesem a místo tak má nyní tichou, příjemnou atmosféru, kterou v den naší cesty dotvářelo i slunečné počasí. Udělali jsme si zde malou zastávku na odpočinek a mohli tak kouzlo tohoto místa chvilenku zažít. 

 

Odtud jsme pak pokračovali lesními cestami s občasnými průhledy do prosluněné krajiny k Záboří, které je částí obce Vítězná. Zde jsme se zastavili v příjemném hostinci U Šulců na občerstvení. Dále jsme pokračovali na Komárov a odtud již na závěrečný cíl naší cesty -  Kocbeře. Domů jsme se vraceli nazpět autobusem do Jaroměře a následně vlakem do Hradce králové. 

 

Celá cesta vedla mimořádně krásnými lesy plnými balvanovišť s menšími skalami zarostlými náletovými rostlinami a stromky. Líbily se nám úseky se vzpřímenými jarními kapradinami, přesličkami a také pro tuto oblast typickými plochami borůvčí. První nález jedlého hřiba aktivizoval naši pozornost, ale dalšího jsme zatím neobjevili. A nelze opomenout také četné roubené chaloupky, které dokládají dovednost a cit pro krásu u našich předků. Cestou byly nejen výhledy do kraje, ale výrazné pro den naší cesty byly i pohledy na prosluněnou modrou oblohu plnou bílých obláčků. To samotné bylo mimořádné. Na výborně připravené trase pro výlet jsme měli i štěstí a mohli tak prožít turisticky pestrý a prostě krásný den. 

       Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Záboří