Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 10. 2014

Z Letohradu do Hradce Králové - poslední cyklo

 

Z Letohradu do Hradce Králové
 

Letohrad - Lanšperk - Dolní Libchavy - Ústí nad Orlicí - Brandýs nad Orlicí - Choceň - Újezd u Chocně - Dolní Jelení - Horní Jelení - Veliny - Poběžovice - Holice - Vysoké Chvojno - Bělečko - Hradec Králové

 

Termín konání:             9. 10. 2014

Akci vedl cvičitel:          Karel Zaydlar
Trasu připravil:             Herbert Pohl

Počet účastníků:            5

Trasa:                       78 km

 

Na poslední cyklo výlet jsme se vypravili vlakem do Letohradu. Z Hradce Králové jsme vyjeli v 9.05 hod., do cíle jsme dorazili včas, v půl jedenácté. Prohlédli jsme si zdejší náměstí a park. V informačním středisku jsme získali mapy blízkého okolí. http://www.letohrad.eu/

Ve čtvrt na dvanáct jsme po cyklostezce č. 4048 vyjeli směrem na Ústí nad Orlicí.  Herbert nám navrhl velmi příjemnou trasu, která vedla malebným údolím Podorlicka, podél železniční tratě a řeky Tiché Orlice. Podzim na listnatých stromech hýřil barvami. Jen tu a tam jsme potkali cyklistu v protisměru. Všední den byl zárukou, že cyklostezka bude patřit jen nám. Kvalitní asfaltovou cestu lemovala odpočívadla a naučné tabule. 

V Ústí nad Orlicí jsme museli opustit standartní cyklotrasu kvůli  gigantické přestavbě železniční tratě. Objeli jsme ji vedlejšími stezkami. Počasí nám přálo.  Nepršelo, nepálilo ani slunce. A my šlapali a šlapali dál cyklostezkami č. 4046 a č. 4061.
 
První zastávka na oběd byla v Brandýse nad Orlicí. Každý si vybral podle chuti. Já si objednala "GNOCCHI ve smetanové omáčce se špenátem a kuřecím masem". Pikantní porce byla výborná, hlavně mi dodala energii před druhou, náročnější částí. Čekalo nás střídání stoupání s rovinami.
http://www.turistika.cz/mista/chocen-kostel-sv-frantiska-serafinskeho


Karel s Herbertem byli velkorysí, čekali na nás a jistili nás. 
Příjemné zastavení na krátké občerstvení bylo ve Veliny - http://www.veliny.cz/ . Zajímavý kostel sv. Mikuláše s upraveným okolím nás oslovil.

Stále jsme drželi směr a už z Chocně jeli po cyklostezce č. 181. Cíl se blížil, poslední rychlé svezení z Vysokého Chvojna do Bělečka a poslední stoupání do Hradeckých lesů. 

Den se vydařil, byla jsem unavená, ale spokojená, že jsem celou trasu, sedmdesát osm kilometrů, zvládla. Poslední doplnění tekutin, poslední posezení už v Hradci Králové. 

Děkuji Herbertovi za vybranou trasu, za trpělivost a rady při řazení do  kopců. Dík Karlovi za pomoc při opravě kola a dík Táně a Stáně za dobrou náladu a pohodu.

Snad někdy opět na shledanou

                                           Ludmila

 

 

Náhledy fotografií z alba Letohrad