Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2015

Broumovské skály I.

 

BROUMOVSKÉ  STĚNY I.

 

Trasa   :   Teplice nad Metují – Lachov – Ostaš – Pěkov – Hlavňov –
              Hvězda – Setonova 
studánka – Police nad Metují
 

Datum konání:           27. 06 2015

Vedoucí akce:           Jirka Horák

Délka trasy:             21 km

Počet účastníků:         13
 

Kdo se chtěl zúčastnit sobotního výletu, musel si výrazně přivstat a nesměla ho odradit obloha plná mraků. Cesta na nádraží byla skrápěna slabším deštěm, ale přesto jsme se sešli v počtu 13 turistů a vydali se na cestu vlakem do Teplic nad Metují a odtud do Broumovských stěn, které jsou výrazným hřbetem mezi Policí nad Metují a Broumovem, s řadou pískovcových skalních útvarů, vyhlídkových míst, roklí a strží.
 

Na nádraží v Teplicích nás Jirka přivítal  a vzápětí jsme se vydali na cestu. Prošli jsme malou obcí Lachov, údolím Klučanky a potom už začali stoupat směr Ostaš. Ostaš je pískovcová stolová hora ležící ve výšce 700 m n.m. Je výraznou dominantou kraje, opředena řadou pověstí. Podle nich dostaly jména i některé skalní útvary. Na území Ostaše se nachází dvě menší skalní města – Horní labyrint a Dolní labyrint. Tyto dva značené okruhy zpřístupňují nejzajímavější partie Ostaše svým návštěvníkům.  Prošli jsme Skalním bludištěm, vyfotili se a hlavně se na několika místech kochali pohledem do údolí a na vzdálené vrcholy.  V kiosku pod Ostaší jsme se někteří občerstvili úžasným borůvkovým koláčem a začali sestupovat do vísky Hlavňov (476 m n.m.), nacházející se v malebném údolí Hlavňovického potoka.  Po červené značce začal  náročný výstup na oblíbené výletní místo Hvězda, ležící ve výšce 672 m n. m.. V roce 1670 zde byl postaven vysoký dřevěný kříž a na něm byla připevněna daleko viditelná zlacená hvězda pro orientaci pocestných. V roce 1733 byla na daném místě postavena barokní kaple Panny Marie Sněžné. Na kapli navazuje kamenný ochoz, ze kterého se nabízí krásný rozhled do Broumovské kotliny a na Javoří hory.
 

Pár metrů od ochozu je dřevěná turistická chata Hvězda, postavená ve švýcarském stylu v 19. století. Nyní slouží jako restaurace, a proto naše další kroky vedli do vnitřních prostorů. V krásném prostředí jsme poseděli, odpočinuli si, něco pojedli a popili.  Pan vrchní byl milý a vtipný, na závěr nám zapůjčil dalekohled, abychom si z terasy mohli prohlédnout krásné okolí. Po červené značce jsme došli k Supímu hnízdu (702 m n.m.) a dále po zelené sestupovali po vlhké a kořeny protkané cestě směrem ke Kovářově rokli (534 m n.m.). Chviličku jsme poseděli na palouku u velké roubené chaty obklopené dřevěnými totemy a velkým ohništěm. A pak už cesta zpět vedla kolem zahrádkářské kolonie, kde nás déšť donutil vytáhnout z batohů pláštěnky. Zpočátku drobný déšť se záhy změnil v pěknou průtrž mračen, která nás provázela až na vlakové nádraží do Police nad Metují. Opuštěné prostory nádraží, ležícího daleko od města, nám umožnily v klidu se převléknout a připravit se na zpáteční cestu vlakem.
 

Domů jsme dojeli unaveni, s mokrými pláštěnkami a někteří s vlhkými botami, ale šťastni z prožitého dne. Jirko, díky, už se těšíme na zářijové pokračování.

                                                                                                   Dáša

 

 

Náhledy fotografií z alba Broumovské skály I.