Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 1. 2015

Jestřebky 2015

 

Kouzlo novoročních Jestřebek s opékáním buřtů

 

 

Datum konání:     1. 1. 2015

Akci vedl cvičitel: Petr Škoda

Počet účastníků:   12

Délka trasy:       14 km 
 

První novoroční turistická akce s KČT nás zavedla do méně známých oblastí Jestřebích hor - chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Ti z nás, kteří si ráno po Silvestru přivstali s přáním strávit den turistikou se vydali vlakem do Malých Svatoňovic a odtud autobusem do Odolova. Zde nám cvičitel Petr Škoda vyprávěl zajímavé informace nejen o hornické historii kraje, kterým budeme procházet, ale i o přírodních krásách oblasti.

Šli jsme zprvu po neznačených cestách, krajinou, která působila pohádkově, protože okolní tráva, keře a stromy byly krásně ojíněné. Když jsme došli k Jíveckému potoku, odbočili jsme z cesty příkře dolů poměrně kluzkou cestou na lávku vedoucí k rybníku Kuprovka, nazývanému také  "Buchťák".  Pokračovali jsme dále opět po neznačené cestě,  když nás po chvíli Petr upozornil na možnost odbočky k Hornímu rybníku. S malou odbočkou jsme souhlasili a u rybníka jsme krátce i posvačili. Věra smetáčkem pečlivě očistila venkovní stolek a vzniklo místo pro malé novoroční pohoštění.  Od Horního rybníka jsme po modré došli na Panskou cestu - Nad Šrejberkou. Slabě pršelo, někteří z nás využili pláštěnky, naštěstí déšť netrval příliš dlouho.

Pokračovali jsme po zelené na rozcestí označené "Bílý kůl" (690 m n.m.). Cestou jsme sbírali větve a na vyhrazeném místě krytého ohniště jsme si opekli buřty. Trochu jsme si tu připomněli Vánoce a nostalgicky ještě zapálili několik prskavek. Chvíli trvalo než se oheň dobře rozhořel, při čekání někteří trochu  promrzli. Stačilo chvilenku stát na místě a kámen přimrzl k botě. Ale nevadilo nám to, protože rychlou cestou k rozcestí "Na Horách", která vedla lesem označeným jako přírodní památka (evropsky významnou lokalitou) jsme se brzy zahřáli.  Odtud jsme to měli již jen 2 km po červené  k okraji Malých Svatoňovic. V této části cesty nás opět obklopovaly pohádkově ojíněné stromy. Zaujala mne zejména zmrzlá jablka na stromech, která byla pokryta malebnou krystalickou námrazou. 

V Malých Svatoňovicích jsme naši novoroční cestu zakončili. Část skupiny pospíchala na nejbližší vlak a nechávala doznít své zážitky při této cestě. Většina ostatních k tomu zvolila nejprve posezení v teple restaurace. Pro všechny účastníky akce to byl jistě krásný vstup do nového roku.

Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Jestřebí hory