Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 12. 2015

Milovice

 

M I L O V I C E
 

Trasa:               Všejany - Mladá - Milovice - Lysá nad Labem

Datum konání:       12. 12. 2015

Vedoucí akce:        Jirka Horák

Délka trasy:          18 km

Počet účastníků:      17

 

Jirka Horák pro nás připravil na 12. prosince 2015 výlet do Milovic. V 8.08 hod. jsme odjížděli vlakem do Nymburka, kde jsme přestoupili a pokračovali vlakem směr Mladá Boleslav. Vystoupili jsme ve stanici Všejany (foto 1) a v 9.30 hod. jsme vyrazili  po červené turistické značce směr Milovice. Prošli jsme obcí Všejany (foto 2 kostelík) a Vanovice (park císaře Františka Josefa, foto 3), brzy dojdeme do lesa, (foto 4), který už patřil do bývalého vojenského prostoru  Milovice - Mladá, kde se za 90 let jeho existence vystřídali vojáci téměř celé Evropy.

Procházíme lesem, který nevypadá jako v adventním čase a často se neubráníme pohledům mezi stromy, zda neuvidíme jedlé houby.

V Mordové rokli vidíme na rozzářených tvářích účastnic (foto 5) radost z toho, že už  nemusí mít obavy z procházení tímto územím. Krátce po té dojdeme do míst, (foto 6 a 7), která ještě před 25 lety byla neprodyšně uzavřena a již jen rozvaliny ukazují proč.

Rádi opouštíme toto území (foto 8) a po necelé hodině docházíme, k nově zřízenému výběhu praturů a divokých koní (foto 9 - 16). Pak pokračujeme do rychle rostoucího města Milovice, které má nejmenší věkový průměr obyvatel v republice. Nikdo z nás nezatouží se svézt v obrněném transportéru (foto 17), a tak se zajdeme  posilnit do restaurace, ve které začala otvírací doba jen pár minut před naším příchodem. Servírka, která nás obsluhovala, budila dojem, že tam přišla poprvé, krátce před námi. Sdělit nám jaké pivo a odkud mají, na čepu jí dělalo problém, říci něco o jídle (žádná sláva) už bylo nad její síly.  Při jejím počítání útraty se vtírala otázka, zda už ukončila základní školu.

 

Opouštíme  restauraci bez lítosti a vydáme se po žluté turistické značce do Lysé. Procházíme bývalé kasárny, mezi opravenými budovami vidíme takové, které na opravu ještě čekají (foto 18 a 19). Cesta vede okolo vojenského hřbitova, kde je pohřbeno přes 6 500 válečných zajatců, převážně z první světové války (foto 20 a 21, z nichž je nejvíce Italů). Naše další cesta vede přes nevysoký zalesněný vrcholek, odkud už vidíme cíl naší cesty - Lysou nad Labem. Projdeme městem, někdo se zastaví v cukrárně, jiní na výstavišti na vánočních trzích, další si zajdou na panáka. Sejdeme se u vlaku a před šestnáctou hodinou odjíždíme do Hradce. Ušli jsme 18 km, počasí nám přálo, a tak lze říci, že se výlet vydařil.
                                                                                           Herbert Pohl

 

Náhledy fotografií z alba Milovice 2015