Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Hrádek

 

N A   H R Á D E K

 

Trasa: Nechanice - Lubno - Hrádek - Nový Přím - Stěžírky - Stěžery (MHD Svobodné Dvory)

Datum konání:      14. 3. 2015

Akci vedl cvičitel: Luboš Štěpánek

Počet účastníků:   19

Délka trasy: 15 km

 

Předjarní výšlap jsme zahájili dopoledne za mírně deštivého počasí v Nechanicích, odkud jsme pokračovali přes okraj obce Lubno na Jehlický vrch (302 m n.m.). Část naší skupiny odbočila na protáhlý hřbet vyhlídky umístěné na tomto vrchu i přes skutečnost, že bylo jasné, že při podmračeném počasí nebude dobrá viditelnost. V upraveném místě, které nahradilo původní rozhlednu a chatu (vyhořelé počátkem třicátých let 20. století) je dnes umístěn pěkný altánek s možností posezení u stolu, jehož deska je vytvořena z opracovaného kmene stromu. Dále jsou v místě podrobné popisy výhledů do kraje. Je to místo v blízkosti našeho bydliště, které stojí za to navštívit znovu za počasí, které nám umožní lepší viditelnost do kraje. Z vyhlídky jsme se vrátili nazpět na rozcestí a uvědomili jsme si, že se pohybujeme v areálu bývalého bojiště prusko-rakouské bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Odbočili jsme do lesa k malému pískovcovému pomníčku s tzv. dělovým křížem (nazývaném také „tlapatým“ - jeho ramena se rozšiřují od středu ven). Jednalo se o pomníček setníka Bernharda Stanislause Ganzlera ze 6. pěšího pluku. U pomníčku jsme postáli, snažili se společně rozluštit nápis na jeho desce a tak si připomněli památku vojáka padlého v pro nás již dávné bitvě. 
                          

Odtud jsme pokračovali dále po červené turistické značce k zámku Hrádek u Nechanic, který má také spojitost s uvedenou bitvou. V roce 1866 byl zde zřízen vojenský lazaret. Romantická stavba zámku umístěná v rozsáhlém parku byla postavena v letech 1839 - 1857 jako reprezentační sídlo šlechtického rodu Harrachů. My jsme se krátce zastavili v parku pod jižním průčelím zámku, které je obráceno do parku (dnes golfového hřiště).
 

Dále již naše cesta směřovala na Nový Přím - Stěžírky - Stěžery. Počasí se v průběhu dne zlepšilo, nepršelo, bylo příjemně a šlo se nám dobře. Výšlap jsme zakončili v příjemné restauraci penzionu U Svatého Jana ve Svobodných Dvorech , kde se bude konat květnová valná hromada KČT.

Můžeme se tak těšit na společné setkání turistů v tomto místě.

                                                                                                                    Jarka

 

 

 

Náhledy fotografií z alba Hrádek u Nechanic