Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 1. 2015

Na Oplatil

 

Ze Stéblové do Lázní Bohdaneč
 

Stéblová - Oplatil (po neznačené) - po cyklo stezce 4200 - Dolany - rozcestí Opatovický kanál - Polákův poloostrov (ornitologická pozorovatelna) - Bohdaneč


Datum konání:            17. 1. 2015

Akci vedla cvičitelka:    Jana Klimešová

Počet účastníků:          33

Délka trasy:              14 km



Předpověď počasí nikoho z třiatřiceti  turistů neodradila.  Z Hradce jsme odjeli  vlakem na Pardubice a vystoupili ve Stéblové. Vedoucí Jana nás nejprve  podrobně seznámila s trasou a
neopomněla přidat podrobné a zajímavé informace o oblasti, kterou jsme měli projít a poznat. K prvnímu rybníku „Oplatilu“ jsme šli neznačenými cestami. Statečně a bez reptání jsme se brouzdali  rozrytými  a rozblácenými cestami. Déšť byl hlášen až na odpoledne, ale pospíšil si a my museli vyndat pláštěnky už před polednem.

Procházeli jsme komplexem vodních a mokřadních biotopů, vytvořených kolem jednoho z největších zachovalých rybníků perštejnské rybniční soustavy.  Bohdanečský rybník  (o rozloze 248,86 ha  s ochranným pásmem 60,18 ha) byl  v roce 1992 vyhlášen národní přírodní rezervací. Oblast je současně zahrnuta  do SPA  (Special protection area - Ptačí oblast) v soustavě Natura 2000.
Především rybníky Matka a Bohdanečský rybník umožňují  hnízdění  vzácných ptáků. 
Krom toho jsou využívány dalšími druhy ptáků k odpočinku při tahu.
 

Území patří mezi nejstarší rezervace a jsou nejvýznamnější ornitologickou lokalitou. Jana zjistila, že tady hnízdí kriticky ohrožené druhy vodního a mokřadního ptactva, např. bukač velký, bukáček malý, chřástal malý. Hnízdí tu i husa velká, jeřáb popelavý a na ostrůvku Helena je možné pozorovat kolonie volavky popelavé.
 

Daří se tu i vzácným rákosinám, v nichž hledají útočiště a zakládají hnízda např. sýkořice vousatá, slavík modráček středoevropský, chřástal kropenatý, chřástal vodní, rákosník velký, cvrčilka slavíková a moudivláček lužní.

Objevuje se tu i orel mořský, orlovec říční a další vodní a mokřadní ptáci, kteří tu odpočívají během tahu.

Prošli jsme částí Bohdanečské naučné stezky a získávali další zajímavé informace z naučných tabulí.
Byli jsme  mokří, jemný déšť byl  vytrvalý, ale náladu to nikomu nepokazilo.  V Dolanech jsme blízko kostela našli hospodu, bohužel naše představy nesplňovala, a tak jsme šli na zastávku MHD, abychom se dostali na pardubické nádraží. Větší část party setrvala v Pardubicích v hospůdce, malá skupinka spěchala domů.

Poděkování  patří vedoucí akce, Janě, která připravila program tohoto dne a postoupila mi odborné informace.
Poděkování patří  i ostatním cvičitelům, kteří se na každou akci  pečlivě připravují  a nezištně nám  předávají  získané vědomosti a zkušenosti.  

Nedivím se, že výlety jsou pro svoji pestrost a zajímavost velmi oblíbené a v hojném počtu navštěvované a neodradí ani špatné počasí.  Moje dnešní heslo:
 

V ZDRAVÉM TĚLE – ZDRAVÝ DUCH

 

                                                                                                                      Ludmila a Jana

 

 

Náhledy fotografií z alba Na Oplatil