Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 5. 2015

Nová rozhledna na Signálu

 

NOVÁ ROZHLEDNA NA SIGNÁLU

 

Trasa:                        Hronov - Signál - Studénky - Slavíkov - Horní
                                  Radechová - Zábrodí - Špinka - Kramolná -
                                  Náchod


Datum konání:                9. 5. 2015

Akci vedla cvičitelka:        Stáňa Dvořáková

Počet účastníků:              14

Délka trasy:                  16 km

 

Předpověď počasí na dnešní den nebyla příliš optimistická, přesto se nás na pěší výlet vypravilo čtrnáct. Barborka, nejmladší turistka oslavila teprve sedmé narozeniny. Za Petra Škodu se vedení ujala Stáňa Dvořáková.
 

Vlakem jsme jeli do Hronova a z nádraží jsme stoupali cestou necestou k nově postavené rozhledně „NA SIGNÁLU“. Dřevěná rozhledna je vysoká 29 metrů, napočítali jsme 114 ocelových schodů, ale má jich být celkem 125. Z  vyhlídkové plošiny, která je ve výšce 25 metrů jsme se dívali do Polska i do naší krajiny, která byla prozářena žlutými květy řepky olejky.
 

Po krátkém odpočinku nás zastihla malá přeprška, byl to jemný májový deštíček, který netrval dlouho.
 

V okolí rozhledny bylo několik polorozbořených bunkrů z druhé světové války, několik dělníků ještě okolí upravovalo a viděli jsme i vytýčené místo, kde se bude stavět altán pro návštěvníky.

Z rozhledny jsme šli po červené do Slavíkova, kde jsme hledali žlutou, abychom pokračovali přes Horní Radechovou, Zábrodí k jezeru Špinka. Malé stoupání nás dovedlo až do Kramolné. Zastavili jsme se u „Vojenského hřbitova z roku 1866“, postaveném v zámecké aleji do podoby romantické zříceniny kostela pro vojáky, kteří zemřeli v lazaretech v Náchodě.

 

http://www.1866.cz/Stezky/nachod/tabule2.php
 

Pohodově jsme sestupovali do Náchoda.  Náchodský zámek se nám ukázal z druhé strany. Lemován byl svěží zelení a dokonce na oblohu se vrátilo slunce.  Výlet se vydařil, pohoda panovala i v restauraci Vatikán, kde nám přišly k duhu vychlazené nápoje i dobrý oběd.


 

 

Náhledy fotografií z alba Rozhledna na Signálu