Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 11. 2015

Po Krounce a Novohradce

 

 

PO KROUNCE A NOVOHRADCE
 

Trasa:                   Krouna zastávka - Otradov - Šilinkův důl - Rychmburk -
                             Skuteč 

 

Datum konání:       17. 11 2015

Vedoucí akce:        Čandová

Délka trasy:          17 km

Počet účastníků:   14

 

Sváteční volný den využil každý po svém, hradečtí turisté vyrazili opět do přírody. Sešli jsme se v hojném počtu a vlakem vyjeli přes Rosice n.L. do Krouny zastávky, kde započal nás výlet. Po červené turistické značce jsme prošli  obcí Otradov, která se nachází na Českomoravské vysočině ve svažitém terénu údolí říčky Krounky v nadmořské výšce 520 metrů. Chvíli jsme odolávali dešťovým kapkám, ale zanedlouho bylo nutné vyndat z batohů slušivé pláštěnky. Cesta nás za obcí zavedla do krásného lesa  podél řeky Krounky, která pramení v Pardubickém kraji, severně od obce Svratouch, ve výšce 716 m n. m. Teče severním směrem, nejprve otevřeným údolím, nad obcí Kutřín se údolí svírá a Krouna vtéká do lesů Šilinkova dolu se strmými srázy a útesy podél břehů. Po celou cestu nás Stáňa upozorňovala na nebezpečná místa, napadané mokré listí pokrývalo spoustu kamenů, které často nebyly na první pohled vidět. Na svažitých a bahnitých místech jsme si vzájemně vypomáhali, často se přidržovali mladých stromků a větví. V těchto místech jsme ještě netušili, co nás za chvíli čeká.

První kroky romantickým  údolím Šilinkova dolu vedly Přírodním parkem Údolí říčky Krounky a Novohradky. Lesní cesta se vinula podél bystré říčky, skotačila mezi kameny a stromy. Najednou nám  cestu přehradila skála trčící nad vodou. Přechod nad srázem byl možný pouze za pomocí několika žebříků a řetězů, které nám byly  v přechodu jedinou oporou. Adrenalin stoupal, protože sice přestalo pršet, ale bylo stále mokro. Všichni jsme nakonec daný úsek překonali bez jakékoliv újmy na zdraví. Odměnou nám byl úchvatný pohled na říčku Krounu a nedotčenou přírodu okolo.

To jsme ale ještě nevěděli, že nás čeká další, sice menší, skála v cestě, ale i zde jsme přechod či přelez  vzali s humorem, protože pánové nám opět nabídli svoji pomoc. Plni dojmů a zážitků jsme po chvíli zahlédli  gotický renesančně barokně přestavovaný hrad Rychmburk, pod kterým se nacházelo městečko Předhradí.  Zde hned u silnice stojí malebná chaloupka, která má pod krovem vepsáno: „ Každý den je jen jednou za život “………

Dva kilometry od  cílového místa Skuteč jsme prošli přírodní rezervací Malhošť, která je zajímavá především svými skalními pískovcovými útvary starými až 98 milionů let.

Ze Skutče jsme se přesunuli autobusem na nádraží do Žďárce, odkud jsme odjeli vlakem zpět do Hradce.

                                              Dáša
 

 

Náhledy fotografií z alba Krouna - Skuteč