Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 5. 2015

Po proudu Říčky a Zdobnice

Po proudu Říčky a Zdobnice

 

Trasa: Rokytnice v Orlických horách - Julinčino údolí - Slatina nad Zdobnicí - Rybná nad Zdobnicí (s prodloužením do Pekla nad Zdobnicí)
 

Datum konání:       23. 5. 2015

Akci vedl cvičitel:   Jiří Horák

Počet účastníků:     18

Délka trasy:         23 km

 

Na turistickou akci jsme  se již  tradičně  sešli  na  hradeckém  nádraží a odtud cestovali vlakem, jen s jedním rychlým přestupem, až do Rokytnice  v Orlických horách. Již pohled z okna vlaku cestou z Doudleb nad Orlicí do Rokytnice nad Orlicí stál za to. Železniční trať vedla krásnou krajinou a část této krajiny jsme plánovali projít. Turistickou akci vedl cvičitel Jiří Horák - byla to jeho premiéra.

 

U nádraží v Rokytnici nám Jirka podal základní informace o trase cesty a také kratičkou informaci o místě, které je hlavní vstupní branou do Orlických hor. Naše kroky však vedly nejprve do pekárny na náměstí, která nabízela dobré, křupavé rohlíky. Následně jsme si již prohlédli  náměstí s několika hezkými stavbami lidové architektury. Zaujala nás stará kašna s plastikami čtyř ryb, které chrlí vodu a jejich ocasy vzpírají velkou mísu. Však také místní říčka Rokytenka byla v minulosti bohatá na výskyt ryb, zejména pstruhů.

 

Z náměstí jsme pokračovali okolo zchátralého zámku po žluté turistické značce na rozcestí Hamernice - Julinčino údolí. V této části cesty nás provázel poměrně  silný  vítr,  který  se  však  později  zklidnil. Z rozcestí jsme se vydali po modré turistické značce do Slatiny nad Zdobnicí. Cestou jsme míjeli malebné chaloupky se zahrádkami a pokračovali lesem až k soutoku Zdobnice a Říčky v půvabném údolí pod Plačtivou skalou. Dozvěděli jsme se zde, že Zdobnice pramení na jihovýchodním úbočí Velké Deštné a nad Doudlebami se vlévá do Divoké Orlice (délka toku 34,2). Říčka je levostranným přítokem Zdobnice a pramení severozápadně od Zakletého (délka toku 13,1 km). Dále jsme již společně šli krásnou krajinou až do vesničky Slatina nad Zdobnicí. Na vyvýšeném místě zde dominuje hezky umístěný kostel Proměnění Páně a cestou dále jsme míjeli četné sochy, křížky, pomníky. Pokračovali jsme v cestě místy přímo podél říčky Zdobnice, procházeli lesy, ale také nádherně rozkvetlými lukami. Přes nepříznivou předpověď počasí nám začalo svítit sluníčko.

 

Malá část skupiny se vracela domů již z Rybné nad Zdobnicí, ostatní turisté pokračovali v cestě krásnou přírodou až do Pekla nad Zdobnicí. Cestou jsme míjeli nám již dobře známý zajímavý krytý dřevěný most. Na vlak jsme čekali jen krátkou chvíli a cestou domů vlakem jsme již odpočívali po absolvované trase dlouhé 23 km. Krátce jsme se pak zastavili na osvěžení v restauraci naproti nádraží v Hradci Králové (byli jsme opravdu žízniví) a pak se již s hezkými zážitky vraceli domů. Premiéra se Jirkovi Horákovi skvěle vydařila, výlet krásnou krajinou se nám líbil.  

                                                                                              Jarka 

 

Náhledy fotografií z alba Říčka a Zdobnice