Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 7. 2015

Přes Krakonošovo údolí

 

PŘES KRAKONOŠOVO ÚDOLÍ

 

Trasa  : 
Pomezní boudy – Kostelíček – Krakonošovo údolí – Spálený mlýn – Bouda Jana – Portášky – Pec pod Sněžkou

 

Datum konání     :      18. 07. 2015

Vedoucí            :      Jirka Horák

Délka trasy       :      16 km

Počet účastníků   :      22

 

Výlety do Krkonoš jsou pro některé turisty obzvláště očekávané a nebylo tomu jinak ani tuto sobotu. Sice předpověď počasí nebyla zrovna příznivá – podle předpovědi nás čekala velká tepla, bouřky, lijáky – ale protože jsme zdatní a odolní turisté, vyrazili jsme na akci v hojném počtu. Cesta autobusem ze Dvora Králové n. L. byla sice zdlouhavá, ale o to více jsme natěšení na  pěší cestu vystoupili na Pomezních boudách.
 

Pomezní Boudy  (něm. Grenzbauden) jsou nejsevernější částí  Horní Malé Úpy u hranice s Polskem. Na polské straně leží osada Graniczne Budy. Leží v údolí mezi Smrčinnou horou a Lysečinskou horou ve výšce 1050 metrů nad mořem.
 

Cesta před námi byla dlouhá, proto jsme, bez zbytečných okolků, vyrazili po modré značce. Dlouhou dobu jsme se  mohli kochat pohledem na nedalekou Sněžku a její okolí. Cestou jsme se zastavili na hřbitově U Kostelíčka, prohlédli si zbytky letadla ze II. světové války a pokračovali zatím pohodlnou cestou ke Spálenému Mlýnu. Zde jsme na chvilku odbočili a podívali se k chatě Krakonoš – Čertovu Mlýnu. Krásné malé zákoutí s Krakonošem v nadživotní velikosti a malým Čertovým Mlýnem.
 

Poté na nás čekala namáhavější část cesty – výšlap na boudu Jana a dále na Portášky.

Horská chata Portášky leží ve výšce 1 050 m n. m. a  nachází se v 2. zóně Krkonošského národního parku, kde narušení přírody je ještě minimální. Chata je na horní stanici sedačkové lanovky z Velké Úpy, uprostřed nejznámější pěší trasy z Velké Úpy na Sněžku.


Na Portášky jsme dorazili trochu unaveni nejen teplem, chvíli jsme poseděli a potom už jsme začali sestupovat, někteří do Velké Úpy, většina do Pece pod Sněžkou.

 

Po celou cestu nás provázelo krásné počasí, lehký větřík nás osvěžoval i při sběru borůvek. Větší část cesty byla přijemná procházka lesem, turisty jsme potkávaly především kolem chat, které nabízely příjemné posezení a občerstvení.
 

Do Pece pod Sněžkou jsme přišli v pozdnějším odpoledni, někteří odjeli domů, zbytek jsme ještě došli k nové sedačkové  lanovce na Sněžku. Pohodovou cestou zpět jsme si prohlédli  „ komerční “ část Pece, nasedli do autobusu a plni dojmů z krásně prožitého dne se nechali odvést zpět domů. 

                                                                  Dáša

 

Náhledy fotografií z alba Krakonošovo údolí