Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sopotnické pečení chleba

 

 

SOPOTNICKÉ PEČENÍ CHLEBA
 

 

Trasa   :            Litice nad Orlicí – Potštejn – Modlivý důl – 
                      Sopotnice – vodopád Kamarád - Sopotnice

Datum konání:      31. 10 2015

Vedoucí:             Stáňa Lukášková

Délka trasy:        22 km

Počet účastníků:    24

   
Dřívější vstávání do chladného rána nebylo zrovna nejpříjemnější, ale všichni turisté, kteří ráno vlakem vyjeli, byli následně odměněni nádhernou podzimní přírodou  se sluníčkem po celý den.

Po hodince cesty vlakem jsme vystoupili v Liticích. Slunce teprve nabíralo sílu, kolem Divoké Orlice i v některých částech lesa se pomalu rozplývala mlha. Cestou od nádraží jsme přešli most přes Divokou Orlici a na chvíli jsme mohli zahlédnout  hrad Litice, který je však v roce 2015 pro veřejnost uzavřený. Cesta pokračovala po červené turistické značce  romantickým údolím  Divoké Orlice, kterou jsme procházeli ve vrstvě spadaného listí. Turistky s fotoaparáty byly neustále v pohotovosti, protože jsme chtěly co nejlépe zachytit atmosféru kouzelné přírody.

Před Potštejnem byla cesta po pravé straně lemovaná vzrostlými jeřabinami. Některé stromy byly již zcela bez listí jen s trsy červených bobulí. Majestátní dominantou Potštejna je zřícenina středověkého hradu Potštejn, který byl za dlouhá staletí barvité historie dobyt jen jednou – samotným Karlem IV.

Městečko Potštejn, krčící se na úpatí zalesněného kopce a obtékané meandrem Divoké Orlice, proslulo pověstí o pohádkovém pokladu. Hromady zlata, stříbra a drahého kamení jsou prý ukryty v některé z tajných podzemních chodeb, které spojují zříceniny kdysi majestátního hradu s méně či více vzdálenými ruinami středověkých pevností. Poklad tu údajně schoval odbojný rytíř Mikuláš, který se ve 14. století živil loupením v okolí.

V malebném Anenském údolí pod zříceninou  hradu  Potštejn, na břehu Divoké Orlice, leží letní tábořiště  Vochtánka. Zde jsme si na kládě stromu chvíli poseděli a osvěžili se. Jižně od Potštejna, v krásném prostředí původních bukových lesů se nacházela přírodní rezervace Modlivý důl. Jedná se o rezervaci o velikosti zhruba 6,5 hektaru, umístěnou v hluboko zaříznutém údolí vymodelovaném jedním z přítoků řeky Orlice. Modlivý důl není zajímavý jen z geologického, biologického a ochranářského hlediska. V minulosti zde docházelo k tajným schůzkám bratrů Jednoty bratrské, kteří využívali Modlivý důl jako svůj úkryt.

Po vyjití z lesa se před námi otevřel nádherný výhled na velká pole, na rozsáhlé louky. V údolí pod námi jsme viděli cíl naší cesty – vesničku Sopotnice s dominantou - kostelem sv. Zikmunda. Do Sopotnice jsme se těšili na akci místních obyvatel „ pečení chleba v sopotnické peci.“  Akci doprovázela pěkná hudba, vůně masa a dobré pivo . Zde jsme se zdrželi, ochutnali místní speciality, obhlédli práci kováře, prostě jsme poseděli, zazpívali si, pojedli.

Pomalu jsme se vydali na zpáteční cestu na nádraží do Litic přes pěknou obec  Česká Rybná.

V klidu a pohodě jsme si užili zbytek sobotního odpoledne a z Litic jsme odjížděli plni dojmů z nádherného dne.

                                                                         Dáša

 

Náhledy fotografií z alba Sopotnice