Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Borohrádku do Týniště nad Orlicí




Z Borohrádku do Týniště nad Orlicí
(s možností prodloužení trasy)

 

Trasa: Borohrádek - Světlá - Týniště nad Orlicí - (dále trasa prodloužena) - Petrovice nad Orlicí - Třebechovice pod Orebem 

Datum konání:            10. 1. 2015

Akci vedla cvičitelka:    Jana Klimešová

Počet účastníků:          17

Délka trasy:              10 km do Týniště n. O.
                             4 km do Petrovic nad Orlicí
                             6 km do Třebechovic pod Orebem


 

V pátek před naší sobotní turistickou výpravou přišla poměrně výrazná změna počasí, která přinesla oteplení a prudký déšť, který spláchl i malé ostrůvky sněhu, které pokrývaly naše město. Do sobotního rána jsme vstupovali ještě za poměrně silného deště, který však postupně slábl. Bylo štěstí, že bylo zahájení akce naplánováno až na desátou hodinu, kdy sice ještě mírně poprchávalo, ale pro dobře připravené turisty již takové počasí nebylo překážkou. Těšili jsme se na výpravu za každého počasí, protože máme zkušenost, že i cesta přírodou v dešti může být hezkým zážitkem. A opravdu tomu tak bylo i v tento den.

V průběhu dne se výrazně oteplilo, chvílemi již jen mžilo, občas mírně foukal vítr a nakonec v pozadí za mraky slabě vysvitlo i slunce.

Teplota vystoupala na rekordních lednových čtrnáct stupňů nad nulou! Všichni jsme byli připraveni spíše na chladné zimní počasí, a tak jsme postupně přesouvali zbytečně teplé oblečení do svých batohů.

Pozorovali jsme, že louky byly místy zality vodou, hladiny řek vysoké. To jsme viděli nejlépe na břehu Divoké Orlice, která již proudila dravou silou. Na jednom stromě jsme našli povzbuzující pozdrav pro náš KČT od turisty Bedřicha, který vyrazil na cestu před námi (pečlivě jsme ho sundali a uschovali pro Janu, která naši výpravu vedla). 

Cesta z Borohrádku do Týniště nad Orlicí byla dle měření Jirky Kadeřávka dlouhá přesně 9,7 km, pohybový průměr byl 4,2 km/hod. a celkový výstup 112 m. V Týništi nad Orlicí jsme se zastavili na oběd v restauraci na náměstí.

Z Týniště n. O. jsme šli přirozenými lesními porosty, kolem evropsky významné lokality - "Přírodní památky Týniště". Cestou nás zaujaly aleje stromů, zejména staré statné duby s mohutnými kmeny. 

Společná cesta nás bavila, šlo se nám dobře, nakonec velká část z nás pokračovala v cestě do Petrovic nad Orlicí a poslední pětice účastníků se vydala ještě do Třebechovic pod Orebem.

Pro ty, kteří pozorovali sobotní den z okna bytu mohlo být proměnlivé počasí tohoto dne viděno jako poměrně špatné , ale ukázalo se, že při pohybu v přírodě se vše může jevit jinak. Byli jsme rádi, že jsme den prožili na cestě.

Dle citátu H. Ch. Andersena:

"Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání."
 

                                                                                                                                                         Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Z Borohrádku do Týniště n. O.