Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 6. 2016

Julinčiným údolím z Říček

 

JULINČINÝM ÚDOLÍM Z ŘÍČEK
 

Trasa:                       Rokytnice v Orlických horách - Panské pole – pevnost
                                  Hanička – Anenský vrch – Říčky – Julinčino údolí –
                                  Rokytnice v Orlických horách

Termín:                    18. 06 2016

Vedoucí akce:         Stáňa Lukášková

Počet účastníků :    21

Celkem:                    24 km             

 

Sluneční paprsky nás provázely již od brzkého rána při vstávání i cestou na nádraží, odkud jsme odjížděli vstříc sobotnímu výletu do Rokytnice v  O. h. Cesta s přestupem byla pohodová. V Rokytnici n. O., která se rozkládá v Podorlické pahorkatině v povodí říčky Rokytenka na okraji Chráněné krajinné oblasti Orlické horyZ provedeme pěšky. Prošli jsme přes náměstí, které se teprve probouzelo do nového dne, za kostelem jsme odbočili vpravo a najednou jsme už byli v jarní přírodě. Kolem dokola jsme měli nádherné výhledy do okolí, louky plné kopretin, zvonků a pryskyřníků, bíle kvetoucích bršlic, žlutých  kosatců a trav. Došli jsme na Panském Pole, kde byly dříve rozeseté chaty a chalupy po okolních  samotách Údolíčko, Hanička, Hadinec,  nyní již značně prořídlé množství slouží jen k rekreačním účelům. Dnes je Panské Pole významným výchozím bodem Orlických hor pro cyklisty, běžkaře i pěší turisty.
 

Vyhledávaným turistickým cílem je nedaleká dělostřelecká tvrz Hanička, postavená na sklonku 30. let minulého století. Jméno Hanička získala podle blízké osady. Náleží do systému předválečného hraničního opevnění, který se budoval od roku 1935 – 1938, aby dostatečně chránil před nacistickým Německem. Od roku 2006 je brána jako technická kulturní památka. Při návštěvě uvidíte na povrchu šest bojových objektů, které v podzemí propojují stovky metrů sálů a chodeb. Pevnost Hanička umožňuje prohlídku plně vybaveného moderního úkrytu, tvrze a muzea s expozicí bojové výstroje, techniky a výstroje.
 

Od pevnosti pokračujeme v cestě na Anenský vrch, jehož sedlo leží ve výšce 945 m n.m. a tvoří hřeben Orlických hor. Anenský vrch ( 991 m n. m. ) je vyhledávaným turistickým cílem, což ještě zvyšuje nedávno vybudovaná dřevěná rozhledna Anna.  Rozhledna je 17 m vysoká a poskytuje kruhový výhled na Orlické hory, Suchý vrch, do Podorlicka a na sousední polské Bystřické hory. Při dobré viditelnosti lze dohlédnout na Králický Sněžník a Jeseníky. Dřevěná rozhledna se železným schodištěm a panoramatickým výhledem byla otevřena v listopadu 2010 z iniciativy města Rokytnice a obce Bartošovice v Orlických horách.


Z Anenskému vrchu pomalu sestupujeme směrem k Říčkám a radujeme se z barevných luk plných Vlčích bobů ( Lupiny )  . Protože je čas oběda, zamíříme do restaurace na občerstvení. Později pokračujeme přes horskou osadu Julinčino  údolí s romantickou atmosférou v údolí řeky Říčky . Osada byla založena při kolonizaci hor v roce 1690. Jsou zde zachovány četné roubené chalupy. Oblast je pro svou krásu vyhledávána mnoha táborníky. Neodoláme a musíme si vyfotit krásně rozkvetlé a barevné náprstníky. Julinčino údolí pro nás končí u rozc. Hamernice , přejdeme přes Říčku a po silnici stoupáme směrem k Rokytnici. Před sluníčkem nás chrání dlouhé stromořadí s řadou památných  stromů. Vycházíme u zámečku na náměstí v Rokytnici, a protože jsme vyprahlí od slunce a z dlouhé cesty,  je čas na malé občerstvení. Pivko a nanuky nám postačí a pak už jen cesta na vlak a jedeme domů. Bohužel zase končí další krásný a pohodový výlet……

                                                                                                                   Dáša