Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 6. 2016

Lužické hory 2016

 

    L U Ž I C K É   H O R Y

                      

Termín:                    9. - 13. 06 2016

Vedoucí:                  Luboš Štěpánek

Počet účastníků :   11

Celkem:                   9,5 + 17 + 21,5 + 20 km 

 

Program turistické akce LUŽICKÉ HORY

 

Doprava:            9. 6. odjezd ČD v 7.09 (Nymburk – Česká Lípa), příjezd Jablonné
                                                        v Podještědí v 10.19

                                             13. 6. odjezd ČD v 13.04 (Liberec), příjezd HK v 16.47

 

Ubytování:        turistická ubytovna TJ Tatran (asi 600 m od nádraží) ve
                                              vícelůžkových
pokojích, sociální zařízení společné,
                                              k dispozici kuchyňka včetně nádobí + lednička

 

Stravování:       z vlastních zásob, na trasách pochodu, v místě ubytování
                                              možnost nákupu ve městě
                                            

Trasy:              9. 6.  ubytování, prohlídka města, bazilika, Zdislavina kaple 
                                                      a studánka  - 10 km

 

                                          10. 6.  odjezd ČD v 8.30 do Rynoltic - Jitrava – Bílé skály –                                                   Černá louže – Polesí - Jablonné v Podještědí - 17 km 
 

                                          11. 6.  odchod v 8.30 – Heřmanice – naučná stezka Sokol (okruh) –                                                   Petrovice - Jablonné v Podještědí - 18 km

 

                                          12. 6.  odchod v 8.30 – Kunratice – jeskyně Dutý kámen (vyhlídka) –                                                   Drnovec - Cvikov, odjezd bus 16.00, (16.50) - 16 km

 

                                          13. 6.  ukončení ubytování, k rybníkům Malá a Velká Valcha –         
                                                      okolí zámku  Nový Falkenburk (pro veřejnost nepřístupný)

                                                      Změna programu vyhrazena

 

Pro celou akci jsme měli připravený bohatý program, ale jako vždy se vyskytlo něco navíc - někdy příjemného, někdy nepříjemného. Začnu tím nepříjemným - akci bychom mohli klidně nazvat Cesta do Země klíšťat.

Varování před velkým výskytem klíšťat  na Liberecku se ukázalo jako

oprávněné, speciální pinzeta na jejich vytahování byla pořád v pohotovosti. Rekord asi drží Věra se svými dvanácti kusy.

 

A to příjemné - po všechny dny jsme se pohybovali v CHKO Lužické hory a viděli jsme spoustu krásných přírodních i kulturních lokalit.

 

 

Ve čtvrtek 9.6. jsme měli naplánovanou prohlídku Jablonného v Podještědí, kde jsme byli ubytovaní a nejbližšího okolí - zaujal nás  Markvartický rybník s vybudovaným rybím přechodem, pokračovali jsme k zámku Lemberk a prohlédli si opravené nádvoří. První písemné zprávy o hradu se jménem Löwenberg jsou z roku 1241, kdy byl hrad v majetku Markvartice Havla, zakladatele linie pánů z Lemberka a manžela sv. Zdislavy.

Z původní stavby z 1. poloviny 13. st. se dochovaly jen některé části, zejména skrytá spodní část věže, jejíž dnešní podoba je již z 1. třetiny 14. století.

 

Pokračovali jsme až ke zázračné Zdislavině studánce. Podle legendy ji sv. Zdislava používala k léčení očních nemocí. Pramen léčivé vody zdobí empírový gloriet s osmi toskánskými sloupy. Místní obyvatelé dodnes věří v léčivé účinky vody ze Zdislaviny studánky, a proto si k ní přicházejí pro vodu.

 

Protipólem k léčivé vodě ze studánky je asi 300 metrů vzdálené tmavé jezírko s přilehlou jeskyní. Voda v jezírku charakterizuje mrtvou vodu. Těsná blízkost živé i mrtvé vody má velký význam pro přírodní léčitelství. Pramen byl zrenovován v roce 1995 u příležitosti svatořečení sv. Zdislavy.

 

V pátek 10. 6. jsme se vydali autobusem do obce Jitrava za přírodní památkou Bílé kameny,  které jsou podle svého tvaru nazývány také Bílí sloni. Jedná se Izolované, morfologicky unikátní skály ze svrchnokřídových pískovců na jižním úpatí vrchu Vysoká. Stejnoměrné petrografické složení a zrnitost pískovců umožnily jejich vyhlazení do oblých, hřibovitých až pravidelně kulovitých tvarů. Kolem Bílých slonů jsme pokračovali a vystoupali do horního sedla Vysoké a pokračovali kolem skalních věží s malebnými názvy

Dvojče, Sokol, Malá smrtka, Krkavčí hnízdo, Hruška, Šachtové věže až do Polesí, kde jsme se zaslouženě občerstvili v penzionu U Budulínka,  dále do Lvové a vláčkem do Jablonného. Protože jsme cestou nasbírali houby (hlavně kováře a růžovky), byl k večeři velký kastrol smaženice pro všechny.

 

10. červen je tradiční Den kostelů, večer jsme navštívili

http://www.jablonnevp.cz/bazilika-minor-sv-vavrince-a-sv-zdislavy/os-1010/p1=1172  Baziliku minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy, včetně výkladu, prohlídky krypty pod kostelem a části odkrytého podzemí baziliky. Bazilikou minor byl zdejší kostel jmenován papežem Janem Pavlem II. v roce 1996.

Prohlédli jsme i výstavu Hold svaté Zdislavě v prostorách ambitu kláštera dominikánů. Dominikány do Jablonného pozval pan Havel se svojí manželkou Zdislavou před rokem 1250. Motivem k tomu bylo jejich úsilí o kulturní a mravní povznesení území tohoto kraje. Klášter byl za husitů vypálen, zrušen Josefem II. a vystěhován v roce 1950. Dominikáni se sem opakovaně vraceli, naposledy v roce 1969.

 

Kostel i klášter byly přímo spojené s působením sv. Zdislavy a rytíře Havla z rodu Markvarticů. Zdislava pocházela ze šlechtického rodu z Křižanova na Moravě. Vdala se mladá a zemřela ve 32 letech. Za svého krátkého života stačila vychovat čtyři děti, starat se o panství a hrad Lemberk a poskytovat účinnou pomoc hladovým a nemocným. 21.května 1995 byla svatořečena papežem Janem Pavlem II.

 

sobota 11. června

Vyšli jsme z Jablonného směrem na Heřmanice, vystoupali na vrch Sokol(593 m n. m.) ke zřícenině hradu Starý Falkenburk, který na konci husitských válek byl jednou marně dobýván, pak vyhořel a roku 1454 se již uvádí jako zbořený.

Hrad chránil mohutný příkop a val s úzkým parkánem na úbočí. Dobře patrné jsou zbytky brány a paláce, oválná jáma - zřejmě pozůstatek věže a část ohradní zdi. Ze Sokolu jsme pokračovali do obce Petrovice. Těšili jsme se na občerstvení v místní restauraci Cleopatra, ale ouha - měli dovolenou, takže jsme pokračovali až do motorestu ve Lvové a pak do Jablonného.

 

neděle 12. června

 

Vyšli jsme opět pěšky z Jablonného a tentokrát byl cílem naší cesty Cvikov. Po zelené jsme šli lesem, přes kvetoucí louky s nádhernými výhledy a podél říčky Svitavky až ke skalnímu útvaru  Skála smrti. Skála je vysoká 15 metrů a je v ní vytesán reliéf, který znázorňuje rytíře na vzpínajícím se koni a dívku padající ze skály. Reliéf připomíná pověst, podle níž  stával na skalním ostrohu nad Kunraticemi hrad obývaný rytířem Cunem. Ten měl spadeno na krásnou mlynářovu dceru z nedalekého mlýna. Jednoho dne ji spatřil ve

skalách pod Kovářským vrchem, když se vracela od prarodičů. V úprku před ním se dostala až na okraj skal, pod nimiž se rozkládají bažiny a meandry Hamerského potoka (Svitavky). Tu se zoufalá dívka odhodlala ke skoku. Zachránil ji mech a široká suknice, rytíř utonul v bažině. Došli jsme až do obce Kunratice, kde nás čekalo příjemné zpestření programu. Aniž bychom to tušili, ve vesnici je soukromá sklárna Pačinek Glass , jejíž provoz byl slavnostně zahájen 1. května 2015. Majitel a umělecký sklář Jiří Pačinek z rozpadlé kovárny vybudoval moderní sklářskou huť a byl tam při naší návštěvě i přítomen. Pan Pačinek pracuje pro významné sklářské umělce, designéry a architekty a vytváří sklářské skvosty podle vlastní fantazie. To nám samozřejmě neřekl, ale na internetu jak známo najdete vše.  Mohli jsme přihlížet foukání skla a prohlédnout si galerii i krásně naaranžované sklářské skulptury v zahradě před sklárnou.

 

Po tomto nečekaném zastavení  jsme pokračovali směrem ke Cvikovu. Cestou jsme ještě prohlédli Skalní kapli,  kterou tu v roce 1834 nechal do pískovcové skály vytesat kunratický sedlák a bělič Franz Hü lle. Uvnitř kaple byla původně dřevěná soška Madony s motivem ztroskotané lodi v pozadí, věnovaný Josefem Bundesmannem z vděčnosti za záchranu v bouři, do níž se dostal při jedné ze svých obchodních cest do Ameriky. Ke stoletému výročí kapli zrenovovali členové Horského spolku Karl Beckert a Konrad Henke.

Průčelí kaple bylo přitom vyzdobeno postranními sloupy a do sousední skály byla vytesána lavička. Renovovaná kaple byla slavnostně vysvěcena 15. srpna 1934. Vnitřní výzdoba a lidové plastiky, které zdobily okolí, byly po válce zničeny. Do Cvikova to už bylo, co by kamenem dohodil. Příjemně unavení jsme se vrátili do Jablonného autobusem.

 

pondělí 13. června

 

Podle plánu jsme měli ještě na programu cestu k rybníkům Malá a Velká

Valcha, ale v noci i ráno hodně pršelo a i předpověď na celý den nebyla moc příznivá. Celá trasa měla vést po loukách a po zkušenostech s množstvím klíšťat jsme se dohodli, že cesta trávou by nebylo to pravé a že raději pojedeme domů dřív, než bylo v plánu. Sbalili jsme kufry a v 9 hodin opustili místo našeho přechodného pobytu, a vlakem přes Liberec se vrátili domů.

 

                                                                                                                             Jana

 

 

 

            

         

 

Náhledy fotografií z alba Lužické hory