Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 7. 2016

Maršovským údolím na křížovou cestu nad Stárkovem

 

Maršovským údolím na křížovou cestu nad Stárkovem

 

Trasa:                       Police nad Metují - Maršovské údolí - Maršov nad Metují - 
                                        Stárkov (křížová cesta) - Pustiny - Velký Dřevíč - Hronov 
                                 

Termín:                    23. 7. 2016

Vedoucí akce:         Stáňa Lukášková

Počet účastníků :    18

Celkem:                    17 km     

Turistická mapa:           Edice KČT č. 26 

         

Sobotní prázdninová turistická akce KČT nás zavedla do oblasti Kladského pomezí, které je umístěno v blízkosti hranic s Polskem mezi Krkonošemi a Orlickými horami. Oblasti, kterou jsme navštívili vévodí stolová hora Ostaš na naší straně hranice a Velká Hejšovina na straně Polské. Po značnou část cesty nás pohledy na tyto hory provázely.

 

Výchozím místem bylo malé nádraží Police nad Metují. Odtud jsme zamířili po žluté turistické značce (dále TZ) do Velkých Petrovic a dále po zelené TZ do Maršova nad Metují. Cesta nás vedla romantickými úseky řeky Metuje, které byly  lemovány četnými Junáckými a dětskými tábory. Zde jsme mnozí z nás zavzpomínali na táborové zážitky z dob našeho mládí a zvažovali, zda bychom ještě rádi prožili nějaký čas pod klasickými stany s dřevěnou podsadou. Někteří romantici mezi námi (patřím mezi ně) ještě zatoužili po tomto zážitku spojeném s celodenním pobytem v přírodě a večerními táboráky.

 

Přes řeku Metuji vedly v Maršovském údolí úzké dřevěné můstky, které jsme občas přecházeli. Radost nám udělaly keře zralých malin u cesty a tak jsme si  v tomto místě udělali malou zastávku na svačinu a také sbírání malin. Někteří ji využili i k malému osvěžení v řece. Cesta dále nás dovedla do Maršova nad Metují, obce s malebnými roubenými domky.

 

Pokračovali jsme dále výstupem na tzv. Kyrillovu vyhlídku, která vznikla po řádění orkánu 19. 1. 2007. Orkán vymýtil část lesa a odkryl tak výhledy do kraje. I odtud byl výhled nejen na obec Maršov v údolí, ale i na horu Ostaš. Cesta pokračovala dále vzhůru otevřenou krajinou s krásnými výhledy do krajiny až k místu označenému "Nad Horním Dřevíčem". 

 

Odtud jsme již zamířili směrem ke Stárkovu přes vyhlídku "Vysoký kámen". Z vyhlídky bylo již vidět v údolí umístěné městečko Stárkov a blízké Jestřebí hory.  Pokračovali jsme dále dolů okolo skalnaté soutěsky nazvané "Trpasličí rokle".  Místo podněcovalo fantazii místních lidí a tak vznikl název odvozený od pověstí spojených s tajemnými poklady a skřítky. Seběhli jsme na náměstí do Stárkova a odtud se vydali okolo roubené barokní fary a kostela Sv. Josefa Pěstouna směrem vzhůru ke křížové cestě.  

 

Jednotlivá zastavení kamenné křížové cesty, kterou vytvořil sochař Bartoloměj Henrich v roce 1755 byla vytesána z původně narůžovělého pískovce, který však vlivem klimatických podmínek zešedl. Jedná se o pozoruhodné poutní místo. Křížová cesta vede vzhůru, jednotlivá zastavení jsou rozmístěna na cestě dlouhé přibližně jeden kilometr v nepravidelných rozestupech. Na vysokých kamenných blocích jsou umístěny figurální reliéfy s vyobrazením událostí spojených s ukřižováním Ježíše Krista. Na konci křížové cesty je umístěna kaplička kde jsme si odpočinuli před cestou dolů nazpět do Stárkova.

 

Zastavili jsme se ještě ve Stárkově na náměstí v restauraci na občerstvení a pokračovali v cestě, místy okolo roubených chaloupek, dále přes Pustiny, obec Velký Dřevíč až na vlakovou zastávku v Hronově. 

 

Stihli jsme se vrátit o jeden spoj dříve než bylo plánováno. Bylo to důsledkem nejen rychlejšího turistického tempa naší skupiny, ale i letního vedra, které nás celý den provázelo. Cesta to byla v letním počasí poměrně těžká,  ale krásné zážitky se bez námahy nezískají.

 

                                                                                                                                   Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Maršovským údolím