Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 3. 2016

Orlické hory - Husí krk

DEŠTNÉ - HUSÍ KRK
 

Tentokrát jsme se opět vydali do podhůří Orlických hor s jasným cílem -  do ÚDOLÍ HUSÍ KRK, které se nachází u Nového Města nad Metují.
 

Cíl byl jasný, zbývalo vyrazit. Nejlépe poloprázdným SKIBUSEM Hradec Králové - Deštné. V Deštném jsem si ještě musel koupit rukavice, které jsem zapomněl a zima se stále nevzdala své vlády. Pak už to bylo jednoduché, směr Panorama,  dále kolem křížové cesty,   krátké prudké stoupání a byli jsme nad Koutem. A zase dolů k památné lípě pod Koutem (obvod kmenu 485 cm a průměr koruny 28 m) a ke kostelu v Šedivinách. Cestou jsme míjeli  posli jara - bledulky.

Od kostela zase dolů k hlavní silnici, tu bylo nutné přejít, poté  vzhůru do Dobřan na hrad (spíše zbytky hradu ze 14. století,   k památné lípě z roku 1730 a roubené faře). U hradu jsme se něco málo poučili z historie kraje a pokračovali údolím Zlatého potoka, kolem starých tkalcoven do Bysterských Dolů, dále  do Bystrého.  Janovský potok nás doprovázel až na konec Krku.  Úsek Ohnišov – Zákraví  jsme museli po silnici.

Nesmím zapomenout na krásné studánky. Ta první se jmenovala Koutecká a chránila ji víla Koutnička. A v Husím Krku byla další krásná studánka.
Husí Krk je krátké, ale romantické údolí  se soutěskou a skalami, s mnoha mostky přes Janovský potok. Začíná umělým vodopádem pod vodní nádrží. Do obce Spy nás dovedla mírně klesající cesta. Zbýval jen kousek na naučnou stezku, která vede kolem Nového Města. Pokračovali jsme směrem Dvořáčkova vyhlídka a  dorazili na Rychtu. Z Rychty už to byl  jen jeden kilometr z kopce dolů na nádraží,  kde se dala uhasit žízeň po cestě. 

No a v 16:36 spěšným vlakem do Týniště n. O. (tam jsme si užili nové nádraží při čekání na přípoj) a do Hradce.

Toto byl od ledna už náš druhý výlet do podhůří Orlických hor a moc se nám líbil. Už nyní plánujeme další - určitě na Kamenec a Sfingu pod hřebenem,  novou cestou (alespoň pro nás) z Olešnice na Číhalku, na hrad Klečov a Skuhrov.
Pokud by se chtěl někdo přidat, může se připojit. Stačí napsat na
e-mail: plockova@centrum.cz.

S pozdravem

                                     David Středa

 

Náhledy fotografií z alba Orlické hory - Husí krk