Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 2. 2016

Prachovské skály v zimě

 

    Prachovské skály v zimě
 

Trasa:                    Libuň - Pařezská Lhota - zřícenina hradu Pařez - turistická
                               chata
Prachovské skály - Zadní točenice (rozc.) - Myší díra -
                               Prachov - Přivýšina - Brada - Kbelnice - Jičín

Datum konání:     6. 2. 2016

Vedoucí akce:       Jiří Horák

Délka trasy:          18 km

Počet účastníků:   28

 

Náš únorový výšlap na trasu vedoucí Prachovskými skalami se uskutečnil za nádherného, téměř jarního počasí.

Účast byla vysoká a cesta náročnějším terénem byla zcela jistě vyvážena nádhernými pohledy na skalní masivy.

Doplním snímky o zajímavé poznatky z informačních tabulí, které jsme míjeli cestou a možná jsme je všichni nestihli přečíst.

"Skalní města byla odedávna prostředím, které člověk využíval. Zároveň si ale byl vědom řady nebezpečí. Úkryt v nich vyhledávali obyčejní lidé i s dobytkem v době válek, stávaly se strategickou polohou pro hrady, kde útočník neznalý terénu byl ve značné nevýhodě, ale bývaly i útočištěm loupeživých band.

Přelomovým obdobím byl počátek 19. století. Zrušení nevolnictví umožnilo stěhování lidí do měst a pomohlo průmyslové revoluci. Bohatnoucí střední vrstvy se mohly věnovat nejrůznějším aktivitám, mezi něž patřily i krátké výlety. Období romantismu vyhovovala romantická scenérie skalních měst. Na romantické procházce Prachovskými skalami byl
9. června 1813 i císař František I., který delší dobu pobýval v Jičíně při jednáních o tažení proti Napoleonovi I. Pro tuto příležitost musela být trasa upravena, ale dá se předpokládat, že již předtím vedla nějaká stezka či lovecký chodník místem, které dnes známe jako Císařská chodba."

Z další informační tabule vybírám:

"O propagaci Prachovských skal se vedle jičínských měšťanů velice postaral Vojta Náprstek. Přelomovou návštěvou byl jeho výlet se členkami Amerického klubu dam a dalšími přáteli v červnu r. 1879. Prachovské skály se rychle staly vyhledávaným cílem. V této době zde dochází k prvnímu turistickému značení, úpravě tras a budování vyhlídek za souhlasu majitele Prachovských skal  - Ervína Schlika.

První průvodce, jehož autorem byl František Lepař, vyšel v roce 1896."

A ještě výpis informací o geologické minulosti oblasti:

"Geologická minulost Prachovských skal je poměrně pestrá - počátky pískovcových skalních masivů se datují do druhohor, kdy byla celá oblast zaplavena mořem. Mohutnými tektonickými silami byla celá oblast o mnoho milionů let později vyzdvižena, záplava ustoupila a mořské dno se rozdělilo na řadu samostatných tabulí, které daly základ dnešním klenotům Českého ráje - Suchým skalám, Prachovským skalám, Hruboskalsku, Příhrazským skalám a ostatním. Postupnou erozí vznikly charakteristické a ve světě unikátní skalní města s vysokými skalními věžemi a hlubokými stržemi."

Vše toto vytvořilo malebné scenérie, které jsme částečně společně prošli. Opět skvělý turistický zážitek!

Informace vybrala: Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Prachovské skály v zimě