Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přes Hořiněves


PŘES HOŘINĚVES

 

Trasa:                             Lochenice - Sendražice - Račice nad   
                                        Trotinou - Hořiněves - Hněvčeves

Datum konání:               30. 4. 2016

Vedoucí akce:                Luboš Štěpánek

Počet účastníků:            18
Celkem:                          15 km


 

Poslední dubnovou sobotu jsme se společně vydali na výšlap do poměrně blízkého okolí Hradce Králové. Byl jarní den plný slunce, svěží zeleně, rozkvetlých stromů a výrazného zpěvu ptactva. Toto vše k jaru zcela samozřejmě patří, ale svěží atmosféra dne byla pro připomínku této cesty podstatná. Po příjezdu do železniční stanice Lochenice nás vedoucí akce Luboš Štěpánek seznámil s jednotlivými úseky cesty a jejími zajímavostmi. 

Z Lochenic jsme přešli do Sendražic a odtud jsme se vydali  podél zrušené železniční trati směrem na Račice nad Trotinou. Tato trať  je v současné době údajně využívána jen k občasným mimořádným jízdám historickými vlaky. Míjeli jsme opuštěnou, ale hezkou budovu malé železniční stanice Račice nad Trotinou. Když jsme procházeli obcí, zaujala nás dlouhá řada vzrostlých bříz umístěných podél jedné strany silnice.

 

Dále jsme pokračovali v cestě do obce Hořiněves a zastavili se tam v docela obyčejné staré venkovské hospodě, která nás překvapila příjemnou atmosférou, pohodovou obsluhou a výbornou kuchyní (domácí svíčková). Cestou jsme minuli  bývalý zámek, který vznikl přestavbou původní tvrze ze 16. století.

Z informační tabule jsme se mohli dozvědět, že se v obci narodil kronikář Karla IV., kterým byl opat opatovického kláštera Jan Neplach (právě v těchto dnech slavíme 700. výročí narození Karla IV.  - jeho zápisy jsou jistě využívány k poznatkům o dění v době panování Karla IV.). Dalším významným rodákem, jehož rodný dům jsme cestou míjeli, byl Václav Hanka (narozen 10. 6. 1791) -  český spisovatel, národní buditel, básník, překladatel, jazykovědec, profesor, ..., ale také "objevitel" Rukopisu královédvorského, který byl  pravděpodobně jedním z jeho falzifikátorů.  Dům byl zajímavý i sám o sobě - roubená zájezdní hospoda přibližně z období kolem roku 1720. Poblíž rodného  domu stojí také pomník Václava Hanky v nadživotní velikosti. 

 

Pokračovali jsme v cestě do obce Hněvčeves a cestou si užívali výhledy na dosud bíle zasněžené vrcholy Krkonoš. Kontrast oproti krajině, kterou jsme procházeli to byl výrazný. Z nádraží Hněvčeves jsme se vrátili vlakem nazpět domů do Hradce Králové tak, abychom ještě stihli účast na magickém večeru, který přináší každoroční setkávání rodin u ohňů a pálení čarodějnic.  

                                                                                         Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Přes Hořiněves