Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 12. 2017

Poutní místo Dřízna

 

 

Poutní  místo Dřízna

 

Trasa:                          Bolehošť žst. - Lipiny - Bolehošťská Lhota - Nová Ves -
​                                      Dřízenské údolí - Přepychy - Očelice

Datum konání:           2. 12. 2017

Vedoucí akce:             Stáňa Lukášková

Délka trasy:                15 km

Počet:                          18  turistů

 

Cílem dnešního výletu bylo Dřízenské údolí s málo známým poutním místem.  Okolí Bolehoště jsme už navštívili několikrát, ale toto místo jsme vždy míjeli.

Z počátku rovinatá cesta začínala v nadmořské výšce 261 m nad mořem až do Bolehošťské  Lhoty. Štěstí, že terén byl umrzlý, polní cesty tak byly s opatrností schůdné.   Prošli jsme  kolem zchátralého ( čím dál víc) barokního zámečku  a prastarou lipovou alejí ke státní silnici.   Za silnicí, po mírném stoupání v lese, jako by se změnil svět. Stačilo vystoupat  o 140 m a naprostá vánoční idyla.  Za Novou Vsí  jsme vstoupili „ tunelem“ z trnkových keřů do údolí. Trasa vedla nad Vojenickým potokem ke křížové cestě, která nás dovedla k Božímu hrobu vytesaném ve skále.  Od hrobu,  proti směru  křížové cesty, jsme po schodech sestoupali na lesní mýtinu se sakrálními stavbami.

Zakladatelem poutního místa byl kaplan Alois Mádr z Bolehoště. V roce 1889 inicioval stavbu kaple zasvěcené Panně Marii Lurdské a místo nevybral náhodně – nachází se zde pramen léčivé vody, který údajně nikdy nevyschne.  Vše je nově opravené  a udržované díky církvi a obci Přepychy.

Po kratší přestávce na prohlídku a svačinu jsme pokračovali do Přepych , kde jsme bohužel museli oželet avizované občerstvení.  Bez přestávek už jsme pak došli do Očelic, a stihli  vlak o  spoj dříve.  Což ani  nevadilo, cíl i program cesty byl splněn  a na vyhřátý vagon jsme se docela těšili.

Stáňa

 

 

Náhledy fotografií z alba Poutní místo Dřízna